PERO MANDIĆ: Skvoš - fizički šah

autor: Maja Sretić 0

Pero Mandić je vlasnik skvoš kluba Adut u Novom Sadu i to je jedino mesto u gradu gde možete isprobati ovaj sport. Za njega se kaže da je dinamičan sport za koji su vam potrebni reket, loptica i želja da probate nešto novo i drugačije.

foto: privatna arhiva

Negde u ranom 19. veku ta opsesija reketima i loptama je dovela do pojave još jedne varijante sporta na veoma neočekivanom mestu- u zatvoru Flit u Londonu. Zatvorenici u Flitu rekreirali su se udarajući reketima lopticu o zidove, kojih je bilo mnogo i tako su začeli igru rackets, koja je uznapredovala. Odatle je potekao i razvio se sport skvoš- squash (to squash = spljeskati, squash- zvuk pri padu mekog predmeta). Kako se skvoš razvijao tako se razvijala i njegova administrativna struktura. Godine 1993. je stvorena „Muška profesionalna skvoš asociacija” (PSA) koja godišnje održi nekoliko internacionalnih turnira sa ukupnim nagradnim fondom od gotovo 3 miliona dolara. Turneja posećuje svoje uobičajene tačke u Evropi, Aziji i SAD, ali održava važna takmičenja i na takvim mestima kao što su Južna Amerika, Afrika, Dubai, Katar i još mnogim. „Ženska međunarodna profesionalna squash asociacija” (WSA) je nastala 1985. godine. Skvoš se danas igra u 187 država, na više od 50 000 terena, sa preko 2 500 000 registrovanih igrača. Za Univerzitetski odjek Mandić objašnjava specifičnosti ovog nekonvencionalnog sporta.

Kako ste došli na ideju da otvorite skvoš klub u Novom Sadu? I kako ste se Vi prvi put upoznali sa ovim sportom?

- Tokom devedesetih godina sam radio u Slovačkoj gde sam se upoznao sa ovim sportom. Počeo sam da ga igram sa nekoliko prijatelja i na kraju ga jako zavoleo. Početkom 2000. godine sam se sa porodicom vratio za Novi Sad i razmišljao da započnem nešto svoje i tako sam došao na ideju da otvorim skvoš klub u Novom Sadu. Time sam spojio ljubav prema rekreaciji i posao.

Koliko su Novosađani zainteresovani za ovaj sport, da li se vidi pomak u interesovanju od otvaranja kluba pa do danas?

- Klub je otvoren 2006. godine u Novom Sadu i Novosađani nisu tada znali tačno šta je skvoš, ali vremenom kroz internet i društvene mreže veliki broj Novosađana se upoznao sa ovim relativno novim sportom u našoj zemlji. Došli smo do te mere da planiramo uskoro proširenje kluba.

Koja su pravila igre i kako izgleda jedna partija skvoša?

- Skvoš je igra za dva ili četiri igrača, koji koriste rekete i lopticu za igru, igra se na posebno konstruisanom terenu za squash- teren, reket i loptica moraju biti po međunarodnim skvoš standardima (WSF). Meč se sastoji iz više setova, tačnije igra se na tri dobijena seta, a nekada i na dva dobijena seta što zavisi od okolnosti, takmičenja ili organizatora istih. Set se igra do 11 poena, osim ukoliko rezultat ne bude 10:10. U ovom slučaju igra se na dva razlike. Na svaki servis jedan od igrača osvaja poen. Ukoliko igrač koji servira pogreši (izgubi poen) servis preuzima protivnik. Mnogo ljudi danas opisuje skvoš kao fizički šah.

Postoji li donja granica za bavljenje ovim sportom?

- Skvoš mogu igrati svi, mogao bih reći da je neka donja granica 6 godina.

Ima li povreda u skvošu? Da li su potrebne neke fizičke predispozicije?

- Naravno i u skvošu postoje povrede kao i u svim ostalim sportovima. Takođe postoje određena pravila u igri koja se odnose na kretnje igrača. Na primer, nije dozvoljeno smetanje protivničkom igraču. Uvek se mora kretati i omogućiti mu nesmetan udarac. Za skvoš nisu potrebne nikakave fizičke predispozicije, dovoljno je samo ući na teren i probati. Skvoš nije toliko tehnički zahtevan kao na primer tenis, pa je samim tim igra svima zanimljivija.

Koliko klubova ima u Srbiji uopšte i koliko ima licenciranih trenera?

- Trenutno u Srbiji ima tri kluba. Squashland (Beograd), Adut (Novi Sad) i Squash centar Sombor (Sombor). Imamo u Srbiji licencirane trenere, ali nisam siguran za tačan broj.

Koje su po Vama prednosti skvoša u odnosu na neki drugi sport?

- Po meni skvoš je više dinamičanu odnosu na neke druge sportove, pošto su u skvošu svi zidovi deo terena, gde loptica i može mnogo lakše da se vrati i samim tim da se nastavi igra.

foto: privatna arhiva

Zbog čega bi preporučili nekome da se oproba baš u ovom sportu?

- Squash je prema „Forbes“ magazinu proglašen za najzdraviji sport na svetu, zato što se gubi  i po 1000 kalorija na sat vremena, po meni je to sasvim dovoljna preporuka.

Mislite li da će skvoš u Srbiji za koju godinu steći veću popularnost ili će se teško izboriti sa senkom komercijalnih sportova?

- Po mom mišljenju popularnost će rasti vremenom među rekreativnim igračima, ali mislim da nikad neće dostići nivo komercijalnih sportova.

Da li je opstanak skvoša doveden u pitanje u Srbiji uzevši u obzir da se govorilo o rušenju Skvošlenda u Beogradu, gde se nalazi i Skvoš asocijacija Srbije?

- Nadamo se da nije ali ostaje da vidimo, što se tiče Skvošlenda nastavljamo da se borimo protiv zatvranja prvog kluba u zemlji.

Nema komentara

Napišite komentar