NEMANJA MAJDOV: Svaki uspeh je jedna vrsta motivacije

autor: Kristina Ivković Ivandekić 0

Džudista Crvene zvezde Nemanja Majdov proglašen je za najuspešnijeg mladog sportistu u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Majdov je ove godine osvojio srebro na Olimpijskim igrama mladih u Nanđingu, okitio se titulom najboljeg juniora u Evropi, a osvojio je i zlato na Evropskom kupu za juniore u Rumuniji.

foto: Nemanja Majdov (Fejsbuk)

Nemanja Majdov je rođen 1996.godine i potiče iz Sarajeva. On je najmlađi seniorski prvak Bosne i Hercegovine u istoriji džudoa, a i prvi koji je uspeo da osvoji zlatnu medalju na nekom od evropskih EJU A top kupova. U 2012. godini bio je prvi na svetskoj (IJF) i evropskoj (EJU) rang-listi za kadete do 66 kilograma i na tom mestu se zadržao dva meseca i osam dana. Ujedno je i jedini u istoriji Bosne i Hercegovine koji je dospeo na lidersku poziciju svetske i evropske rang-liste. Majdov je prvak Republike Srpske sedam godina u nizu (11 starosnih kategorija), a u prethodnih šest godina osvojio je prvo mesto u osam kategorija u Bosni i Hercegovini.

Džudista beogradske Crvene zvezde Nemanja Majdov se u avgustu ove godine na Olimpijskim igrama mladih u Nanđingu u Kini borio u kategoriji do 81 kilograma i u pojedinačnoj konkurenciji je osvojio peto mesto. U ekipnoj konkurenciji je osvojio srebrenu medalju. To je bila prva medalja na ovogodišnjim igrama mladih u Kini.

Postao si najuspešniji mladi sportista, kakav je osećaj, kada u tim godinama dobiješ takvo priznanje za rad i trud?

Osjećam se odlično i veoma ponosno jer se sav moj rad i trud isplatio i drago mi je da sam bar ovom nagradom zaokružio ovako spektakularnu godinu, tj. najbolju godinu u mojoj dosadašnjoj jedanaestogodišnjoj karijeri. Velika mi je čast da baš ja budem najbolji, pored ovoliko mladih i uspješnih sportista, jer svi znamo da je Srbija sportska velesila u svijetu. Sjajna godina je iza mene, a nastojaću da opravdam ukazano povjerenje i postignem što bolje rezultate u budućnosti.

Dobri rezultati na Olimpijskim igrama podudaraju se i sa tvojim odličnim izdanjima. Da li imaš neku posebnu taktiku kojom postižeš ovakve rezultate?

Sve je ista taktika, od početka, svih 11 godina, mnogo treninga, odricanja i posvećenosti. Vjera u sebe i u Boga koji nagrađuje svaki vaš naporan rad, znoj i suze.

Nakon ovakvog uspeha, da li imaš veći podstrek za dalje treniranje i uvežbavanje ovakvog sporta?

Naravno da imam, svaki uspjeh je jedna vrsta motivacije jer onda znate da ništa ne radite uzalud i da se na kraju svaka kap znoja isplati.

Mnogi mladi maštaju o velikom uspehu, a ti si prava retkost da neko sa toliko godina postigne ogromna dostignuća. Šta misliš sada o tome, nakon što si to već doživeo?

Svi maštaju od tome, to je normalno, i trebaju da maštaju...Jer sve što možete da zamislite to možete i da ispunite ako vjerujete u to, ali pri tome treba mnogo napornog rada. Ovo nije bilo lako postići, ali sada imam još veću želju za dalji rad.

foto: Nemanja Majdov (Fejsbuk)

Zašto baš džudo?

Džudo je moja porodična tradicija, pokojni deda je bio instruktor džudoa, tata mi je trener i majstor džudoa crni pojas IV dan, brat i ja smo ih naslijedili i sve ide savršeno. A džudo je pravi sport, razvija i fizičke i psihičke sposobnosti koje su potrebne uopšteno za život.

Nedavno si se vratio sa osvojenom srebrnom medaljom sa Olimpijskih igara mladih u Kini. Da li je takav uspeh imao velikog značaja za tebe?

To je prije svega veliko iskustvo za mene i za sve ljude iz OK Srbije. Čast mi je biti dio ovakvog tima koji funkcioniše kao jedna cjelina. Baš kao porodica koja pobjeđuje zajedno. Puno mi je značilo učešće na takvom spektakularnom takmičenju koje je organizovano odlično. Pratila je standard Olimpijskih igara. Sticana su mnoga prijateljstva, posebno između nas iz različitih sportova u Olimpijskom timu Srbije

Da li Džudo savez Srbije pruža dobru finansijsku podršku, dovoljnu za sve tvoje aktivnosti?

Da, i želim da se zahvalim Olimpijskom komitetu Srbije, Džudo savezima Srbije i Beograda, te mojim klubovima, Crvenoj zvezdi i sparing partnerima iz DŽK „Randori”, kao i brojnim prijateljima koji su sve vrijeme uz mene.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Sjajna godina je iza mene, a nastojaću da opravdam ukazano povjerenje, i postignem što bolje rezultate u budućnosti, te se iako još uvijek mlad, plasiram na Olimpijske igre 2016. godine. Vjerujem u čuda tako da je sve preusmereno na taj cilj.

Nema komentara

Napišite komentar