LUKA MITROVIĆ: Naše ambicije se ne završavaju na učešću u Top 16!

autor: Jelena Drapić 0

Košarkaši Crvene zvezde dva kola pre kraja takmičenja u grupi D Evrolige, obezbedili su plasman u drugu fazu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja. Veliki uspeh ekipa Dejana Radonjića postigla je zahvaljujući pobedi u Valensiji, čime su Beograđani osigurali mesto među četiri najbolja tima u grupi. 

foto: Marina Lopičić

Dosadašnje igre crveno-belih u tekućoj sezoni mogu se okarakterisati kao Zvezdino košarkaško „buđenje“. U Jadranskoj ligi Crvena zvezda je perfektna, 12 pobeda u 12 odigranih utakmica. Izjednačili su najbolji start sezone, koji je do sada bio u vlasništvu ljubljanske Olimpije, u premijernom izdanju regionalnog košarkaškog takmičenja.  Ekipa sa Malog Kalemegdana odigrala je fantastičan meč u Španiji i izborila plasman u Top 16 fazu. Jedan od dirigenata uspeha i nosilac igara je kapiten Luka Mitrović.

Mitrović je rođen 1993. godine u Novom Sadu, a za kratko vreme je prešao trnovit put od talentovanog dečaka do jednog od nosilaca igre evroligaške ekipe. U Crvenu zvezdu je došao iz Hemofarma, a svoj raskošni igrački potencijal nagovestio je u minuloj sezoni Jadranske lige, kada je odličnim partijama skrenuo pažnju na sebe. Iako igra tek drugu sezonu u Evroligi, Mitrović može da se pohvali ostvarenim rezultatima. Na utakmici protiv Galatasaraja ubacio je 30 poena i tako postao tek četvrti košarkaš mlađi od 22 godine koji je postigao ovoliko poena u istoriji najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Da je skromnost vrlina koja krasi ovog igrača, govori činjenica da uspeh celokupnog tima stavlja ispred sopstvenog uspeha.

Nakon što ste izborili pobedu u Valensiji, dva kola pre kraja, obezbedili ste Top 16 fazu Evrolige. Prvi cilj je dakle ostvaren, sledi nova etapa, kakva su očekivanja?

- Pre samog početka sezone ambicija je bila da se plasiramo u drugu fazu i mislimo da smo napravili veliku stvar ispunjenjem tog cilja. Samo učešće i igranje protiv najboljih evropskih ekipa za naš mladi tim značiće mnogo. Četrnaest velikih utakmica će biti ogromna škola i siguran sam da ćemo posle svakog meča biti sve bolji i bolji. Naše ambicije se, naravno, ne završavaju samo na učešću u Top 16, želimo da budemo što konkurentniji i da zabeležimo što je moguće više pobeda.

Crvena zvezda je nezaustavljiva ove sezone u Jadranskoj ligi. Preskočen je i Metalac u Valjevu, doduše, možda malo teže od očekivanog, ali 11. uzastopna pobeda. Uskoro biste mogli da postanete novi rekorderi ABA Lige?

- Zaista zasad sve ide kako samo možemo poželeti, Prezadovoljni smo dosadašnjim delom sezone, ali smo isto tako svesni da je još mnogo izazova i rada pred nama. Što se tiče rekorda, stvarno se ne opterećujemo i ne razmišljamo o njemu, idemo od meča do meča i to je jedini pravi put ka uspehu. Naravno, ukoliko dođe do rekorda, bićemo prezadovoljni i to će sigurno biti dodatno samopouzdanje za ekipu.

foto: novosti.rs

Dobri rezultati u Evroligi poklopili su se i sa vašim odličnim izdanjima. Postali ste četvrti igrač u istoriji takmičenja mlađi od 22 godine, koji je ubacio 30 poena. Kakav je osećaj kada u tim godinama igrate protiv najboljih igrača Evrope?

- Više sam puta naglašavao koliko mi je značilo prošlogodišnje igranje u Evroligi. Zaista veliko iskustvo koje mi je dosta pomoglo ove sezone kada mi je uloga drugačija i mnogo veća. Zadovoljan sam svojim dosadašnjim partijama, ali mnogo mi je bitnije da ekipa igra dobro. Svestan sam takođe da ima još prostora za napredak, ali sam siguran da ćemo, kako vreme bude prolazilo, kako ja, tako i ekipa, izgledati bolje.

Od ove sezone ste i kapiten Crvene zvezde. Velika čast, ali Zvezdina kapitenska traka sa sobom sigurno nosi veliku odgovornost i obavezu?

- Samo igranje u Zvezdi nosi određenu dozu odgovornosti i pritiska, a kapitenska traka još više obavezuje na ozbiljnost i posvećenost. Trener me je upoznao sa značenjem kapitenske  trake, tako da mi je bilo lako da se naviknem. Imao sam pomoć starijih saigrača i mislim da se zasad dobro nosim sa tim „teretom“.

Sledeća reprezentativna akcija je Evropsko prvenstvo. Selektor je najavio da opet ciljamo medalju. Možete li da prokomentarišete žreb, naizgled nimalo lako grupa, zar ne?

- Grupa je ponovo najteža na šampionatu. Tu su Španci, koji će sigurno tražiti iskupljenje za Svetsko prvenstvo, domaćini Nemci, Italijani i Turci, koji su odlične ekipe, tako da će sigurno biti veoma teško. Ali, ukoliko već možete da birate teže protivnike, mislim da je bolje da se sa njima suočite u ranijoj fazi. Tako da ukoliko prebrodite prvu grupu na najbolji mogući način, kasnije vam dolaze nešto slabiji protivnici.

Verujem da ste sada posvećeni samo rezultatima i igrama u crveno-belom dresu, ipak u nekoj budućnosti, da li sebe vidite odmah u NBA ligi ili biste prvo gradili karijeru u nekoj evroligaškoj ekipi?

- Uvek nerado pričam o nekoj daljoj budućnosti jer želim da se što više posvetim trenutnim dešavanjima i izazovima, ali ako već moram da biram između te dve „vode“ smatram da je moj stil igre mnogo bliži Evropi neko NBA. Ali, ponavljam, prvenstveno želim da ostvarim što više sa Zvezdom, a za ostalo ima vremena. 

Nema komentara

Napišite komentar