Ko je najbolja drifterka Srbije?

autor: Bojana Popović 0

Rame uz rame sa muškarcima, Milica Tikić je jedina dama koja vozi drift trke u Srbiji. Poslednjom trkom u sezoni na Adi Huji, Milica je postigla svoj najveći dosadašnji uspeh ušavsi u osminu finala državnog šampionata.

Drift je ekstremna vožnja koja podrazumeva bočno proklizavanje vozila inicirano od vozača, prilikom čega se što preciznije  prelazi odredjena  konfiguracija puta i dužina staze. Za razliku od ostalih trkačkih disciplina, u drift vožnji nije važno ko će prvi stići na cilj, koliko je važno ko će biti precizniji i brži u krivini, kao i to čije gume će dimiti najviše.

Milica je rođena u Vršcu, 1992. godine. Vožnja ju je privlačila oduvek, sa nepunih jedanaest godina otac ju je naučio da vozi, od tada joj vožnja postaje glavna sfera interesovanja. Počela je profesionalno da vozi drift trke 2014. godine, a poslednju trku ubraja u svoje najveće uspehe.

Trka na Adi Huji u Beogradu je vaš dosadašnji najveći uspeh. Pobedili ste Aleksandra Baića koji je osvojio prethodnu trku u Mladenovcu, iako niste vozili svoj karakteristični  pink auto sa nalepnicama. Po čemu se ova trka razlikuje u odnosu na ostale i da li je novi automobil potpomogao vaš uspeh?               

– Ova trka je za mene bila zaista izazovna i posebna. Pored toga što sam imala veliku tremu, imali smo i malih kvarova na kolima. Sela sam u za mene nov automobil, vozila sam samo četiri kruga pre nego što je trka počela. Uprkos svim izazovima uspela sam da pobedim Aleksandra, sa dvadeset poena razlike, zbog toga mi je ova trka definitivno najdraža. Pink auto sam vozila četiri godine, s obzirom na to da sam napredovala i kola sam uzela potpuno opremljena što se tiče drifta. Sada vozim “bmw e36 cupe”, sa mnogo jačim motorom. Auto trenutno nije pink, ali planiram za sledeću sezonu da promenim njegov dizajn.

Budući da u Srbiji ne postoji staza na kojoj bi drift vozači vežbali, na koji način se pripremate za trke i kako ste uopšte naucili da vozite drft?

Ne postoji staza na kojoj se mogu pripremiti pred trku, tako da su poeni koje ostvarim na samoj trci moj rezultat. Za ovakvu vrstu vožnje potrebno je dosta vežbe, da bi se uhvatio taj osećaj održavanja automobila u krivini. Vežbom na trkama sam stekla veštine.  Prvi put sam došla na stazu a da pritom nikada nisam ekstremno vrtela auto, niti povukla ručnu na devedeset na sat. Bila je to za mene mnogo teška trka. Automobil koji sam vozila bio je neopremljen, sa slabim motorom, postojao je veliki pritisak jer sam vozila sa odličnim vozačima, takođe predrasude nisu izostale. Upravo prva trka me je motivisala za dalji napredak, i posle tri godine sam medju boljim vozačima u Srbiji.

Naučili ste da vozite još kao devojčica, ali kada ste se zainteresovali za ovako ekstreman sport?

Da, naučila sam da vozim veoma rano. Što se tiče profesionalne vožnje i drift trka njih sam odlučila da vozim kad sam stekla samopouzdanje i skupila hrabrosti, jer pored toga što je sport ekstreman i opasan, žena u njemu na našim prostorima nema. Ljubav prema vožnji, adrenalin i ekstremnost ovog sporta su me posebno zainteresovali.

Spomenuli ste da postoje predrasude s obzirom na to da muskarci čine većinu vozača. Kako se nosite sa njima?

 – Postoji mnogo predrasuda uzimajući u obzir da sam jedina zena, trudim se da se ne obazirem na njih. Komentari ne izostaju, ali vožnja je ono što se pamti. Momci se šale sa mnom da će me pustiti na trci, međutim svako se bori za sebe i nema tu popuštanja. Izgled može da ih zavara, ali moja vožnja govori za sebe.

Šta vas motiviše za dalje uspehe, da li postoji neka žena čiju vožnju volite?

Želja za uspehom i dokazivanjem su moja motivacija. Pošto nemam treninge, trudim se da se na svakoj narednoj trci što više uvežbam da bih bila u što boljoj formi. Što se tiče mog uzora, izdvojila bih devojku iz Poljske, Karolinu Pilarczyk, čija vožnja i automobil mi se veoma dopadaju, volela bih jednog dana da vozim poput nje.

 Najveće žensko drift takmičenje pod nazivom Queen of Europe održava se širom sveta. Imate li ambicije da učestvujete na tako velikom takmičenju u nekoj od predstojećih sezona?

Prvi sledeći cilj mi je da se uvežbam na svom novom automobilu, da bi sledeća sezona bila što uspešnija. Velika želja mi je da vozim Queen of Europe, međutim potrebno je mnogo vežbe i odgovarajući automobil koji još uvek nažalost nemam.

Postoji li neki savet koji biste dali ženama koje bi se oprobale u drift trkama?

– Sigurna sam da bi se drift svideo velikom broju žena, kada bi imale hrabrosti da probaju vožnju. Poručila bih ženama koje vole adrenalin, da se priključe jer je osećaj neverovatan. U tom slučaju bi se jednog dana oformila zenska drift trka u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

Nema komentara

Napišite komentar