IVANA ŠPANOVIĆ: Jedino povreda može da me odvoji od atletike

autor: Biljana Zjalić 0

Atletičarka Ivana Španović  osvojila je zlatnu medalju na Evropskom šampionatu u Pragu i tako postala najbolja evropska skakačica u dalj. Na ovom takmičenju Španovićeva je postavila novi državni rekord skokom od 6,98 metara.  

 

Ivana Španović najbolja je srpska skakačica u dalj, a članica je Atletskog kluba Vojvodina. Prvu medalju na svetskom prvenstvu za juniore osvojila je 2008, a 2009. zauzela je prvo mesto na Univerzijadi u Beogradu. Pored ovih, osvojila je i medalje na prvenstvu Balkana u Turskoj i mnogim evropskim i svetskim šampionatima. Španovićeva drži rekord i u drugim atletskim disciplinama, u petoboju i trci na 60 metara. Olimpijski komitet Srbije proglasio ju je 2013. za sportistkinju godine.

Kako je izgledao put do zlata u Pragu i novog državnog rekorda i koji ti je bio najveći motiv? 

Iza uspeha stoje godine rada,odricanja i priprema za velika takmičenja. Postoji velika razlika u nastupu za reprezentaciju Srbije od nastupa na mitingu. Prevelika želja za dokazivanjem nekada me sputa da uradim sve 100% kako treba, ali sam ponosna što sam uspela da budem najbolja onda kada je bilo najpotrebnije.

Koliko Olimpijski komitet Srbije pomaže tebi i tvom timu?

Pomaže u velikoj meri, zajedno sa Atletskim savezom Srbije i Ministarstvom sporta. Ono što nam je neophodno trude se da nam omoguće. Prvenstveno mislim na uslove, a ono za šta se mi sportisti u velikoj meri borimo jeste da se o stručnjacima i trenerima sa kojima radimo vodi podjednako briga kao i o nama.

Mnogi ne znaju da si ti, pored toga što si rekorderka u skoku u dalj, rekorderka i u petoboju, kakvi su ti planovi kada je reč o toj disciplini?

Petoboj obožavam, ali zbog skoka u dalj nemam dovoljno vremena da se posvetim ostalim disciplinama, bar za sada. Povrede su moj veliki strah i trudim se da se sačuvam koliko mogu pa je fokus isključivo na jednoj disciplini.

Koliko je teško baviti se atletikom u Srbiji? 

Ja imam najlepši posao na svetu. Radim ono što volim, uspešna sam u tome, imam priliku da putujem, razmenjujem iskustva, prisvajam i napredujem. Decu koju svakodnevno viđam u sve većem broju na atletskim borilištima u nekoj maloj meri smatram i mojoj „krivicom“ zbog čega sam neizmerno srećna i ponosna.

Kao i svaki sport i atletika zahteva novac, koliko ga je teško pronaći kad je neophodan za velika takmičenja, s obzirom na situaciju u državi na očigledna minimalna ulaganja u individualne sportove poput atletike?

Mi zaista jesmo sportska nacija i država brine o nama. Svima je jasno da je situacija teška, ali imamo sve što nam je potrebno za trening i pripreme za takmičenja. Ja živim i radim u Novom Sadu već godinama i nemam potrebu da idem bilo kuda na pripreme van zemlje sem jednom-dvaput godišnje.

Kakva je Ivana Španović van terena?

Jedino moja porodica, prijatelji i saradnici to znaju. I sasvim sam sigurna da im nije nimalo lako sa mnom.

Da li postoje, a ako postoje, kakvi su momenti u kojima bi možda poželela da napustiš atletiku?

Povreda je jedino što može da me odvoji od atletike. Sportska karijera nije nešto čime možeš da se baviš ceo život pa vreme koje posvećujem atletici želim maksimalno da iskoristim i uživam u tome.

Kakve ambicije imaš za naredni period. Koje je sledeće veliko takmičenje?

U septembru me očekuje Svetsko prvenstvo u Pekingu, a 15. maja je krenula moja takmičarska sezona i pripreme za Peking. Sa prethodnog Svetskog prvenstva branim bronzu i učiniću sve da to uradim na najbolji mogući način.

Nema komentara

Napišite komentar