IGOR BJELAN: Uz naporan rad i posvećenost sve se može ostvariti

autor: Marijana Kiš 0

Najbolji srpski badmintonac u seniorskoj konkurenciji plasirao se na prve Letnje evropske igre koje će biti održane u Bakuu od 12. do 28. juna. Titulu najboljeg Bjelan je već opravdao uspešnim učešćem na mnogim međunarodnim takmičenjima. 

Seniorski državni prvak u badmintonu rođen je u Kninu, a odrastao u Šapcu. Trenutno živi u Novom Sadu gde i studira na Fakultetu za sport i turizam Tims.  Badmintonom se bavi od svoje dvanaeste godine, član je badminton kluba „Beograd“. Predstavlja Srbiju na svim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima već šest godina.

Izborio si normu za odlazak na prve Letnje evropske igre koje se ove godine održavaju u Bakuu. Koliko ti znači plasman ali i titula najboljeg seniora Srbije u badmintonu?

Sam plasman na evropske igre je odličan rezultat i ima veliki značaj za mene, ali i za badminton savez Srbije. Takođe, u prilog tome govori i činjenica da pravo učešća na igrama ima samo 30 igrača iz cele Evrope, značaj je zaista ogroman.

Badmintonom se baviš od svoje dvanaeste godine. Zbog čega si izabrao baš ovaj sport?

Badminton sam izabrao zbog njegove dinamičnosti, brzine i velikog uzbuđenja koje pruža. Pored toga, izabrao sam da se bavim ovim sportom i zbog društva koje me je upoznalo sa mnogim čarima tog divnog sporta.

S obzirom na to da svaki sport zahteva mnoga odricanja i posvećenost, kao profesionalni sportista nemaš mnogo slobodnog vremena, a uz to još i studiraš. Na koji način provodiš slobodno vreme?

Generalno, zaista imam malo slobodnog vremena, ali je uz dobro planiranje moguće uskladiti sve obaveze. Naravno, jako je teško, ali uspevam. Ovom prilikom bih voleo i da se zahvalim fakultetu za sport i turizam koji mi je mnogo puta izašao u susret. Što se tiče slobodnog vremena, u takmičarskom periodu ga skoro i nema jer igram veliki broj turnira i stalno putujem, ali kada postoji, onda ga uglavnom provodim odmarajući. Volim da odem sa drugarima na mesta sa tradicionalnom srpskom muzikom, a vikendom posećujem roditelje koji žive u Šapcu.

Koji dosadašnji uspeh ti je najdraži i zbog čega?

Ako bih morao da izdvojim jedan, to bi bila titula državnog prvaka u sve tri kategorije. Sama činjenica da si najbolji u državi u bilo kojoj oblasti te čini ponosnim i srećnim. Takođe bih dodao i skorašnji plasman na evropske igre kao jedan od dražih uspeha u dosadašnjoj karijeri.

Pored singla, vrlo često se takmičiš i u dublu sa partnerom Ilijom Pavlovićem ili u miks dublu sa partnerkom Milicom Simić, takođe veoma uspešno. Kakva je saradnja sa partnerima? Postoje li posebni treninzi za vaše dublove?

Muške i mešovite parove uglavnom igram na nacionalnim takmičenjima. Ilija i Milica su moji dugogodišnji partneri i prijatelji. Saradnja sa njima je od prvog dana bila i više nego dobra. Moja specijalnost je singl kategorija i veoma se razlikuje od parskih konkurencija. Sama strategija igre je drugačija, tehnički se razlikuje od parskih konkurencija. Treninzi za dubl svakako imaju drugačiju strukturu od onih u singlu.

Uz svakog uspešnog sportistu nalazi se trener. Koliko tebi znači podrška trenera?

Za mene trener ima ogroman značaj. Imam sreću da pored sebe imam velikog stručnjaka i poznavaoca badmintona Milana Barbira, koji je prvi trener  naše reprezentacije. Saradnja sa njim na terenu i van njega je odlična.

Imaš li neke rituale pred takmičenje ili na samom takmičenju?

Imam veoma mnogo rituala na samom takmičenju, nabrojaću samo neke jer je spisak predugačak. Kada se baca novčić na početku meča, uvek biram da primam servis, nikada ne igram bez lančića, torba sa opremom je uvek na istom mestu pored terena, voda i peškir su takođe uvek na istom mestu. Uz to, ako pobedim, uvek se spremam u istoj svlačionici na istom mestu.

Kakvo je tvoje mišljenje o odnosu medija u Srbiji prema badmintonu? Misliš li da se dovoljno pažnje posvećuje ovom sportu?

Mislim da se dosta piše u medijima o badmintonu, često se pojavljujemo u poslednjih nekoliko godina s obzirom na to da imamo zaista velike i značajne rezultate. Naravno, svako dodatno pojavljivanje bi predstavljalo dobru stvar za naš sport.

Sva velika takmičenja iziskuju mnogo troškova. Na koji način uspevaš da finansiraš sve što ti je potrebno?

U svakom profesionalnom sportu, finansije igraju veliku ulogu. Ministarstvo omladine i sporta, kao i badminton savez Srbije zaista pružaju veliku podršku što se tiče finansijskog aspekta i veoma sam im zahvalan zbog toga.

Koji je tvoj cilj kada je reč o profesionalnoj karijeri? Postoji li neka titula ili takmičenje ka kom stremiš?

Kao i svakom sportisti, moj najveći cilj su Olimpijske igre. Sam plasman na najveći sportski događaj bila bi velika stvar za mene. Uz naporan rad i posvećenost, ja sam siguran da ću to i ostvariti. Naravno, uz Olimpijske igre, medalje na svetskom i evropskom prvenstvu su, takođe, veliki ciljevi u mojoj karijeri.

Nema komentara

Napišite komentar