ALEKSANDAR KOCIĆ: Šansa sadašnje generacije je EURO 2016.

autor: Relja Barać 0

Posle bogate karijere Aleksandar Kocić danas sa zadovoljstvom svoje iskustvo i znanje prenosi na buduće fudbalske generacije, kao član stručnog štaba i trener golmana u reprezentaciji Srbije.

foto: xtratime.org

Svojim paradama nam je obezbedio poslednje učešće na Evrpskom prvenstvu, još davne 2000. godine, pod zastavom Jugoslavije. Aleksandar Kocić ponikao je u Vlasotincima, u Vojvodini je utabao sebi put do brojnih klubova u Italiji, Španiji i na Kipru. Osvojio je i dve titule prvaka države sa Crvenom zvezdom.

Fudbalska reprezentacija Srbije propušta još jedno takmičenje. Ovoga puta Svetsko prvenstvo u Brazilu. Fudbalska javnost u Srbiji ne krije razočaranje zbog propuštene šanse generacije, koja je jedna od najtalentovanijih u poslednih deset godina i najskuplja reprezentacija koja se nije plasirala na Mundijal. Od 2000. godine reprezentacija je igrala na samo tri velika takmičenja. Evropsko prvenstvo 2000. u Belgiji i Holandiji i svetske šampionate u Nemačkoj 2006. i Južnoj Africi 2010. Na početku razgovora za Univerzitetski odjek Aleksandar Kocić objašnjava zašto se reprezentacija Srbije nije plasirala na Svetsko prvenstvo u Brazilu i kaže da je prilika propuštena u utakmici sa Makedonijom u Skoplju.

Javnost je zamerala Siniši Mihajloviću što je previše igrača „prošlo“ kroz reprezentaciju tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Čini li vam se da nismo imali jasno formiran tim?

Siniša je svesno išao na to da podmladi reprezentaciju. On je napravio rez i nije hteo da to čini postepeno. Rekao je da će dati ostavku u slučaju da se ne plasiramo, a to je na kraju i učinio. Napravili smo dobar kostur tima za budućnost, što nam može mnogo značiti u kvalifikacijama za EP 2016. u Francuskoj.

Na turneji u Južnoj Americi početkom meseca naša reprezentacija zabeležila je po jednu pobedu, remi i poraz. Mislite li da smo, uprkos minimalnom porazu od Brazila, imali igru?

Protiv Jamajke i Paname smo igrali solidno, a protiv Brazila smo imali šanse koje nismo iskoristili. Treba nam ovakvih mečeva. To je bila prava provera ove generacije i u sledećim kvalifikacijama reprezentacija može još više da sazri. Mi smo nepredvidiva reprezentacija, možemo svakog da dobijemo, ali i od svakog da izgubimo.

Početak Mundijala je doneo iznenađenja, neuobičajeno mnogo golova na utakmicama. Kako komentarišete ranu eliminaciju reprezentacije Španije?

Vrlo je zanimljivo prvenstvo. Čini mi se da su igrači jakih evropskih liga premoreni. To se najbolje videlo po Špancima. Najveće otkrovenje je Čile, igraju brz i atraktivan fudbal. Nemačka i Holandija su stabilne. Afričke reprezentacije imaju odlične pojedince, ali ekipe generalno nisu na nivou evropskih ili južnoameričkih. Eventualno Obala Slonovače, koja već godinama ima dobar tim i učestvuje na prvenstvima, evo već na trećem uzastopnom.

Stanje u domaćim klubovima je i dalje alarmantno zbog loše finansijske situacije. Crvena zvezda je izbačena iz kvalifikacija za Ligu šampiona zbog dugovanja. Da li za fudbal u Srbiji slede bolji dani?

Ima dosta problema u našoj ligi. Čukarički je jedini stabilan klub u Superligi, redovno plaća sve obaveze i igrače. Imaju nov i moderan stadion. Ostali imaju velika dugovanja. Igrao sam nekad u domaćoj ligi, bio sam šest godina u Vojvodini i tri u Zvezdi i nikad ovako nije bilo. Sve je normalno funkcionisalo i s tranzicijom se ušlo u probleme. Pitanje je koliko sve to može da se održi na ovakvom nivou.

Kako se loša finansijska situacija odražava na rad u omladinskim pogonima?

Vojvodina i Partizan imaju najbolje i najstabilnije omladinske pogone. Mladi igrači prerano odlaze u inostranstvo, klubovi praktično žive od prodaje igrača. Jaka domaća liga znači i jaka reprezentacija.

U septembru nas očekuju kvalifikacije za Evrpsko prvenstvo 2016. Kakve su nam šanse?

Tu dve ekipe idu dalje, a grupa je po meri – nije ni slaba ni jaka. Jermenija i Albanija su mnogo napredovale i igraju moderan fudbal. Danska je isto imala smenu generacija. Portugal ima specifičan mentalitet, u kvalifikacijama igraju lošije nego na prvenstvima, sada su opet u Brazil otišli kroz baraž. Ali to ne treba da nas zavara, nema lakih utakmica. Cilj nam nije samo da se plasiramo na Euro, nego da doguramo daleko u završnici prvenstva.

Nema komentara

Napišite komentar