Kalina Kovačević: Čovek treba da ima ambiciju dok je živ

autor: Lidija Anđela Čubra 0

Kalina Kovačević, srpska glumica koja potiče iz poznate porodice, godinama je gradila svoje ime u svetu glume, kako na filmu tako i u pozorišnim predstavama i dobila je mnoga priznanja za svoje uspehe.Ovogodišnja je dobitnica prestižne nagrade „Ružica Sokić“ za najbolju ulogu u sezoni, koja je ustanovljena 2014.godine u znak sećanja na našu legendarnu filmsku i pozorišnu glumicu.

Foto: Privatna arhiva

- Kako i na koji način je školovanje uticalo na Vaš uspeh u ovom poslu?

Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu sam upisala nakon treće godine gimnazije. Iako sam to jako želela, sa druge strane bio je to veliki šok za mene jer sam imala nepunih 18 godina. Period na fakultetu bio je najlepši za mene. Koliko mi pritisak u gimnaziji i način predavanja od strane profesora nije prijao, ovde sam svo znanje profesora i njihova predavanja upijala kao sunđer. Pružili su mi ogromno obrazovanje i danas sam im na tome jako zahvalna.

- Koja je bila Vaša prva uloga u pozorištu, a koja na filmu?

Moja prva uloga u pozorištu bila je davne 2004.godine u predstavi „Goli kralj“ u režiji Juga Radivojevića. A prva uloga na filmu bila je u filmu „Jesen stiže, Dunjo moja“ koji je režirao Ljubiša Samardžić. Za tu ulogu sam dobila i najveća priznanja kao što su  nagrade „Carica Teodora“ za najbolju glumicu u Nišu i „Zlatna Mimoza“ za najbolju glumicu u Herceg Novom.

- Ko Vam je bio najveći uzor u detinjstvu?

Ne mogu reći da sam imala neke uzore, al svakako da mi je bilo jako stalo do mišljenja mog dede po ocu kog sam jako puno volela i poštovala. On me je dosta stvari naučio i dan danas se trudim da se pridržavam nekih njegovih saveta.

- Koji trenutak ili uspeh u karijeri je za Vas bio poseban?

Bilo je dosta divnih trenutaka, jako je teško izdvojiti jedan. Svakako bih rekla da je sada posebna za mene bila dodela nagrade Narodnog pozorista 22.novembra ove godine, na moj rođendan. Dok je dodela nagrade „Ružica Sokić“ zakazano za 14.decembar.

- Pored filma i televizije igrali ste u mnogim pozorišnim predstavama, kolika je zapravo razlika između pozorišta i filma i gde se Vi više pronalazite? 

Podjednako volim i pozorište i film. Dobar glumac može raditi i u pozorišnim predstavama i na filmu, gluma je uvek ista samo su sredstva drugačija. Pozorište mi je uzbudljivije jer se vrši istog trenutka razmena sa publikom, dok sa filmom ipak moramo da sačekamo premijeru u bioskopu.

- Prestižna nagrada „Ružica Sokić“ za najbolju glumicu u ovoj sezoni, ove godine dodeljena je Vama, koliko je to zapravo važno za Vašu karijeru? 

Jako sam srećna što sam ove godine dobitnica te značajne nagrade. Pored ove nagrade dobila sam još jednu veoma važnu i značajnu nagradu, a to je nagrada Narodnog pozorišta na dan Narodnog pozorišta 22.11. za uloge Julija u predstavi „Godine vrana“ i Elen u predstavi „Rat i mir“ . Iza mene je i više nego uspešna pozorišna sezona.

- Na čemu trenutno radite i da li možemo da Vas očekujemo u nekom novom filmu ili seriji?

Snimila sam film „Bauk“ u režiji Gorana Radovanovića, takođe od ove jeseni publika RTS-a će moći da me gleda i u drugoj sezoni serije „Beležnica profesora Miškovića“ u režiji Miroslava Lekića, a snimam i seriju „Vreme smrti“.

- Pored svih velikih uspeha tokom Vaše karijere, da li postoji nešto što niste ostvarili i čemu težite u narednom periodu? 

Naravno, uvek postoje određeni ciljevi kojima težim, čovek treba da ima ambiciju dok je živ. Smatram da sam sada u najboljim godinama za umetnost.

Nema komentara

Napišite komentar