AMER ČANKOVIĆ: Kao što se naše tijelo bori sa virusima, tako se i planeta bori sa ljudima

autor: Zorana Ignjatović 0

Helem Nejse, sarajevski hip-hop trojac, objavio je nedavno tri nove pesme u sklopu mini albuma „Eco Reggae Session”. Ove numere posvećene su trenutnoj ekološkoj, društvenoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i u celom svetu, a Amer Čanković, publici poznatiji kao Stihomir Klepić Stihi, jedan je od glavnih tekstopisaca i vokala novih pesama.

Foto: sandzakpress.net

Grupu Helem Nejse čine Admir Čular (Čika Gagara), Amer Čanković (Stihomir Klepić Stihi) i Tihomir Radić (Toši Domaćin). Pored muzike, grupa se bavi pisanjem, aktivizmom, radijskom i teaetarskom produkcijom. Iza sebe imaju tri studijska albuma, podkaste u video formatu, jednu crtanu humorističku seriju „Bruca, Braca, Bruda, Brada“ i predstavu „Sarajevski dani terorizma“, koja ja nastala iz njihove radio emisije. Kao i njihov dosadašnji rad, tri najnovije pesme prošarane su satirom, velikom političko-socijalnom kritikom, ali pre svega apelom na ekologiju i očuvanje prirode. Njihov je cilj, kako Amer kaže „da ono što nismo zagadili sačuvamo“. 

Tri nove pesme napravljene su u okviru projekta „Misli o prirodi“. Da li ste vi član tog projekta, i da li su pesme bile inicijativa vas i vaše grupe ili nekoga iz navedenog projekta?

– Željeli smo skrenuti pažnju na mjesta koja su još uvijek kakva takva „netaknuta priroda“, kada već ne možemo učiniti ništa po pitanju zagađenosti gradova i mjesta u kojima ljudi žive. Takva ideja je naišla na podršku Centra za promociju civilnog društva i Švedske ambasade u BiH, jer se itekako podudara sa idejom njihovog projekta „Misli o prirodi“. Za ovu saradnju volimo reći da je došla onako prirodno. Baš prirodno. 

Pored podsticaja na razmišljanje o ekologiji, kroz nove numere provlači se i kritika prema vlasti, trenutnom stanju u BiH, pa i u celom svetu. Kakve su reakcije publike, ima li negativnih komentara upućenih grupi?

– Mi jednostavno ne podnosimo loše komentare, niti bilo kakve kritike, tako da imamo ažurnu redakciju koja se bavi isključivo praćenjem loših komentara i brisanjem istih. Ako se nađu na nekom portalu automatski se proslijeđuju hakerskom timu Helem Nejsa. Mi smo zapravo konglomerat čija je sfera poslovanja jako široka i ništa ne prepuštamo slučaju. 

Koliko je teško bilo oblikovati jednu ovako veliku poruku u vremenske granice ove tri pesme? 

– Nama je bilo jako bitnom jer smatramo da je ova pandemija koja nas je snašla samo odgovor planete na virus zvani čovjek. Izmjerite temperaturu planete, sve će vam biti jasno. Kao što se naše tijelo bori sa virusima, tako se i planeta bori sa ljudima. Pjesmu smo objavili na prvi dan predizborne kampanje u BiH. 

Spotovi za pesme snimljeni su na vrelu Miljacke. Kakav je osećaj snimati na lokaciji koja je tako blizu vašeg grada, a izgleda skoro netaknuto?

– U Sarajevu teče rijeka koja je smeđe boje, zagađena, prljava, puna fekalija i smeća. Na izvoru te rijeke vidite potpuno drugačiju sliku, vidite tu vodu na izvoru, popijete je... Čudno.

Kako na vaš rad utiče situacija sa pandemijom? Da li su odloženi neki bitniji planovi grupe?

– Nama je u toku pandemije otkazano tridesetak unaprijed dogovorenih koncerata i festivala. Ipak, mi nismo ekipa koja kuka, već smo odmah preusmjerili snage na novu sezonu animirane serije. Na tome radimo trenutno, a spremamo i novu sezonu podkasta.

Nema komentara

Napišite komentar