DRAŽA PETROVIĆ: Saša Janković pristao da bude predsednički kandidat

autor: Intervju 392 pregleda 0

„Mislim da medij ne može da bude slobodan, ali može novinar i može uređivačka politika“, rekao je glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Danas“ Dragoljub Draža Petrović na tribini „Tišina tamo“ u Novom Sadu, u kojoj se razgovaralo o cenzuri u medijima.

Nakon dugog iskustva kao satiričnog kolumniste, Petrović je od nedavno i na čelu „Danasa“, često apostrofiranog kao medija stranih plaćenika, s aspiracijama da „ruši Vladu“. Za „Odjek“ govori o tabliodizaciji medija, demantovanjima pisanja „Danasa“ i objašnjava u kakvom su odnosu cenzura i targetiranje novinara od strane režimskih medija.  

U poslednjem u nizu otvorenih pisama, vlasnik televizije „Pink“ Željko Mitrović se obraća Petroviću. Govori da se „divi Vučiću na hladnokrvnosti u situaciji kada se razni ludaci stalno iživljavaju na njegovoj familiji“ i dodaje da, ukoliko „udari“ i na njegovu porodicu, „poslao bi mu Božić Batu sa posebnim novogodišnjim poklonima koje dugo ne bi zaboravio”.

Smatrate li ovo pismo ugrožavanjem bezbednosti ili pak vidom skretanja pažnje sa teme, i kako planirate da reagujete ovim povodom?

– Prvo nisam ni shvatio pismo kao pretnju, već kao jedno pismo netalentovanog novinara, mada on nije novinar, nego medijski tajkun. Drugi su mi ukazali na to, ali ne volim da paranoišem ako nisam siguran. Ovo je ipak samo jedna pretnja koja pokazuje da je on jedan bahati tip koji misli da u ovoj zemlji može da piše šta hoće

Ima li stvarnih pretnji po bezbednost novinara, sličnih situacija iz devedesetih, ili su ovo prazne pretnje?

– Slučaj Slavka Ćuruvije je „najpoznatiji“ iz devedesetih. Medijski progon vlasti je možda nekog ohrabrio da tako postupi prema čoveku koji kao da je bio na poternici. I danas se novinari stavljaju na poternice, optužuju ih da su strani plaćenici koji bi da ruše Vladu, da su opozicija. Nismo mi opozicija, mi se bavimo novinarstvom. Postoji taj pritisak „možda nećemo da te prebijemo, ali ćeš zato biti u svim vestima Pinka po ceo dan i svi će misliti da si državni neprijatelj broj jedan“. Ako sam ja državni neprijatelj broj jedan, to više govori o državi nego o meni.

Koliko stavljanje na poternice novinara koji postavljaju „nezgodna“ pitanja pospešuje upravo ono o čemu se govorilo večeras, cenzuru?

– Utiče. Hajka na „Danas“ je počela zbog dva teksta o premijerovom bratu Andreju Vučiću, a posle svakog od njih mi smo provlačeni po režimskim medijima, čak su i neki državni funkcioneri komentarisali ove tekstove. To šalje poruku – ako budete objavljivali nešto što je škakljivo i što nam ne odgovara, proći ćete kroz medijskog „toplog zeca“. Čak i mi smo imali ideju da nastavimo priču u Andreju Vučiću, ali smo stali da vidimo kako će se situacija odvijatti.

Mogu li onda mediji danas da očuvaju integritet, posebno u moru informacija kojima smo zatrpani?

– Jako teško, zato što se sada svi sele na internet, a tamo nema filtriranja informacija. Internet je potpuna anarhija, pre svega društvene mreže, nema urednika. Ako zadržite ozbiljnost medija koji proverava informacije i koji je ozbiljan, moći ćete da uspete i danas. Internet je jedna kakofonija glasova i mora se napraviti izbor. U vreme kada svi mediji budu na internetu, postojaće mediji kojima se veruje i kojima se ne veruje.

Gde je pozicija „Danasa“ između ta dva, uzimajući u obzir i nedavno demantovanje Zaštitnika građana Saše Jankovića i urednika „Pištaljke“ Vladimira Radomirovića?

– Janković je pristao da bude nezavisni predsednički kandidat, jedino što čovek ne želi to da objavi. Saša Janković je jedan jako hrabar čovek, mi kao redakcija cenimo, i pratimo njegov rad od početka. On neće to da kaže zato što će ga „Pink“ linčovati od sada do maja.

Znači, Saša Janković će biti predsednički kandidat?

– Biće 100 posto. Morate njega da pitate, ali ja vam kažem, zovite ga u februaru i videćete da je tačno. On je mislio da smo objavili njegovu izjavu i zato je burno reagovao na Tviteru, a kasnije i saopštenjem, a mi smo objavili saznanja iz opozicionih krugova, nismo njega citirali. Zbog ovoga smo možda i malo žustrije odreagovali u redakcijskom komentaru, ali smo ga posle pozvali da dođe u redakciju i razrešili sve.

A demant urednika „Pištaljke“ Vladimira Radomirovića?

– Urednik „Pištaljke“ je inače moj prijatelj 20 godina. On je napisao kako smo mi u tom tekstu kriminalizovali Andreja Vučića i povezali ga sa mafijom. Ja sam ga samo pozvao da otkrije gde, u kojoj rečenici se to pominje. On to nije uspeo, a ja pozivam sve da pogledaju tekst na internetu i ako pronađu da ga negde povezujemo sa mafijom ili kriminalizujemo, podneću ostavku. Onda je nastao drugi problem, urednik „Pištaljke“ je poslao reakciju i Tanjugu, koji je to poslao Pinku, i onda su ceo dan čitali ovo demantovanje, što je glupo da objavljujete ako nema veze sa vama.

Radomirović u poslednjem odgovoru govori kako je „Danas“ „svesno prešao granicu između ozbiljnog i tabloidnog novinarstva“.

– To stalno hoće da nam kažu. Mi imamo tabloidni format, ništa drugo nije isto. Tabloidi su mediji koji se bave komercijalnim stvarima, banalizacijom. Ni u jednom delu nismo kriminalizovali Andreja Vučića. U „Danasu“ ima samo ozbiljnih tekstova. Kada bismo bili tabloid, prodavali bismo mnogo više primeraka nego sad.

Medijska inicijativa je jedino što održava „slučaj Savamala“ u životu, budući da nadležni organi stagniraju. Aktuelnosti kao povoda za pisanje više nema, ali gde je granica kada više neće biti prostora ni za medijsku inicijativu, a ovaj slučaj će se stopiti sa brdom informacija kojima smo zatrpani?

– Mi smo sve već napisali o ovom slučaju. Pratili smo „Savamalu“ od prvog dana, pričali smo sa svim mogućim akterima. Ovo sad možemo da održavamo samo kako bi podsetili vlast da to mora da reši. Mislim da ovaj slučaj pokazuje ko u ovoj zemlji odlučuje u svemu. Da je rešen za nedelju dana, ne bi bilo protesta i ne bi skrenuli pažnju i evropskih zvaničnika.

Kako na slobodu medija gledate iz ugla jednog satiričnog kolumniste, a kako iz ugla glavnog urednika dnevnopolitičkog lista?

– Kada ste kolumnista, odgovarate samo za ono što vi napišete. Kada ste urednik, odgovarate za sve što neko pogreši. Veća je odgovornost, ja nisam čovek koji je voleo da bude odgovoran, a danas me dnevno pitaju sto pitanja na koja ne znam odgovore. Pre neki dan je na sajtu pušten tekst nekog crnogorskog portala o navodnom učešću Bebe Popovića u crnogorskom „državnom udaru“. Kada sam video, pozvao sam urednika veb redakcije da ga skine, smatram da nije prikladan za „Danas“, ali je u međuvremenu već bilo reakcija na društvenim mrežama.

Nema komentara

Napišite komentar