DANIEL BUKUMIROVIĆ: Vice.com može da pokrene pozitivan proces na medijskoj sceni

autor: Julia Mitrović 0

Poražavajući je, i primetan, manjak domaćih medija koji se obraćaju prvenstveno mladima, a koji im osim tekstova iz domena kulture i pop kulture, nudi i političke teme, analize aktuelnih događanja i stanja u društvu - kako domaćih, tako i stranih. 

Glavni i odgovorni urednik „Vice Srbije” („Vajs Srbija”) Daniel Bukumirović tvrdi da ovaj medij može da popuni tu prazninu.

Pokrenut prošlog utorka i deo medijskog fenomena „Vice-a” koji se predstavlja kao „najbrže rastuća medijska platforma mlade generacije u svetu”, „Vice Srbija” već uveliko objavljuje sadržaj, od kojih je deo originalan, a deo preuzet sa stranih „Vice-ova”.

Video-reportaže, koje su već počeli da objavljuju, predstavljaju jedan od pravih osveženja na našoj medijskoj sceni koje ovaj sajt nudi publici. A ako je neko donekle upoznat sa video-reportažama „Vice-a” na engleskom, uverio se u njihov produkcijski kvalitet i zna da one broje milione pregleda na Jutjubu. Istina, tim brojem mogu se pohvaliti većinom one koje se bave zanimljivim, potresnim, kontroverznim temama i bizarnim pojavama, ali nije zanemarljiva ni činjenica da jedan od ogranaka, „Vice news”, broji preko milion pratilaca na Jutjubu i skoro isto toliko fanova na Fejsbuku. Kada se bave političkim temama i nemirima, novinari „Vice-a” imaju blogove uživo, svedočenja očevidaca i dublinske analize uzroka i posledica događaja. Daniel Bukumirović u razgovoru za „Odjek” obećava sličan „autentičan, hrabar i nekovencionalan sadržaj”.

Kako je došlo do toga da „Vice” konačno stigne u Srbiju? Ko je inicirao njegovo dovođenje?

„Vice” je pre godinu dana ušao u globalno partnertvo sa grčkom „Antena grupom” koja dobila prava za širenje „Vice media” u našem regionu. Početkom godine lansiran je sajt na grčkom jeziku, a prošle nedelje i na srpskom.

Kakvu ste ekipu okupili oko sebe?

Dobio sam zadatak i zadovoljstvo ovog leta da napravim ekipu „Vice Srbija”. „Vice” nigde u svetu nema puno zaposlenih novinara, već su to uglavnom urednički timovi koji su sposobni da kreiraju sadržaj, ali i pronađu frilensere koji će doprinositi sadrzaju „Vice-a”. Galeb Nikačević je prvi koga sam doveo, a potom su stigle online urednica Magda Janjić, šefica video produkcije Katarina Petrović i urednica news-a Aleksandra Nikšić, kao i još dvoje saradnika.

Novinarstvo u Srbiji nalazi se u nezavidnom položaju i cenzura je sve prisutnija. Kako ćete se postavljati pred izazovima koji vas očekuju na ovom polju?

Stanje u medijima nije dobro i ono je ogledalo opšteg stanja države i društva. Verujem da medij poput Vice.com svojim načinom rada može da pokrene pozitivan proces na medijskoj sceni, ne samo kod kolega, već i kod publike koja je prilicno očajna, jer više ne zna gde da traži autentičan, hrabar i nekovencionalan sadržaj.

Vaš sajt namenjen je prvenstveno mlađoj populaciji. Kako biste ocenili stanje medija u Srbiji u pogledu toga šta imaju da ponude mladima?

Upravo u tom segmentu vidim veliki prostor za „Vice”. Apsolutno se ne slažem sa tezom da je većina mladih u ovoj zemlji fascinirana pevaljkama, prostaklucima svake vrste, nasiljem... Mislim da mediji potcenjuju naše mlade generacije i da im nude đubre u sve većim količinama. A mladi ljudi svuda u svetu vole stav, bunt, istraživački duh, pa tako i kod nas. To će im, između ostalog, ponuditi „Vice“.

Planira se i „Vice-ov” linearni TV program, kako u Srbiji, tako i u regionu. Kako ste zamislili šemu tog TV programa?

„Vice” ima velike planove na polju TV biznisa o čemu govori i nedavna investicija grupacije „Dizni” od 250 miliona dolara.

Možete li nam dati mali „tizer” i najaviti neke video priloge koje ćemo uskoro da gledamo? Kakve teme nas očekuju?

Sledeći film iz „Vice” produkcije, na koji smo posebno ponosni i koji smo snimali u tri zemlje, bavi se krvnom osvetom. Verujem da će gledaoci ostati bez daha kada budu videli neke od scena koje smo snimili.

 

Nema komentara

Napišite komentar