ROBERT LAKATOŠ: U umetnosti nema kraja u napretku

autor: Nenad Pejak 0

Violinista Robert Lakatoš osvojio je prvo mesto na XII Međunarodnom takmičenju  Pablo Sarasate održanom od 29. juna do 4. jula u Pamploni u Španiji. Osim novčane nagrade od 20 000 evra, dobio je ugovor sa Simfonijskim orkestrom Navare,  Kamernim orkestrom Kaskais i Oeiras i Krakovskim filharmonijskim orkestrom.

foto: kcns.org

Robert Lakatoš radi kao stručni saradnik na Departmanu  muzičke umetnosti, Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od svoje sedme godine učio je da svira violinu u Muzičkoj školi ,,Isidor Bajić“,  a sa 14 godina je upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gde je završio  osnovne i master studije u klasi profesora Dejana Mihailovića.  Bio je stipendista švajcarske fondacije Lyra za visoko nadarene talente. Usavršavao se na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, u klasi profesora Rudolfa Koelmana. Bio je član muzičkog kampa Keshet Elion u Izraelu gde je studirao sa poznatim muzičarima kao što su Isak Raškovski i Šlomo Minc. Osvojio je mnogo nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su 1. mesto na takmičenju Mary Smart Concerto Competition u Njujorku, 1. mesto  na prvom nacionalnom violinskom takmičenju Societe Generale Serbia, 1. mesto na republičkom takmičenju u Beogradu, 2. mesto na Međunarodnom takmičenju Jeunesses Musicales, kao i brojna druga prizanja. Proglašen 2006. godine za najboljeg mladog umetnika u Vojvodini.  

Robert je za Odjek razgovarao o dosadašnjim dostignućima, izazovima sa kojima se susreće kao violinista, kao i daljim ciljevima u umetničkoj karijeri.

S obzirom na to da ste učestvovali na mnogim takmičenjima, gde ste ostvarili odlične rezultate, šta vam predstavlja prvo mesto na takmičenju Pablo Sarasate?
- Prva nagrada na ovom takmičenju svakako predstavlja moj najveći uspeh do sada. Takmičenja ovog tipa su odlična medijska platforma za mlade umetnike koji tek treba da izgrade svoju internacionalnu karijeru jer ih prati puno ljudi iz muzičke industrije, pre svega menadžeri i agenti velikih internacionalnih agencija koje se bave klasičnom muzikom.

 Možete nam reći nešto više o ovom takmičenju?
- Takmičenje je održano u Pamploni (Španija) i trajalo je od 29. juna do 4. jula. Učestvovalo je 24 mladih violinista iz različitih zemalja, koji su prolazili  kroz dve eliminacione etape, da bi u trećoj, finalnoj etapi, ostalo samo dvoje finalista.

Kako se kotira ovo takmičenje u svetu?
- Ovo je svakako jedno od većih takmičenja iz violine u svetu. Kvalitet izvođača je zaista vrhunski i najmanji detalji prave razliku između takmičara. Stoga sam još više počastvovan što je žiri odlučio da baš meni  dodeli prvu nagradu.

Koje kompozicije ste svirali?
- Takmičenja ovog ranga su veoma zahtevna kada se radi o programu koji se svira. Svi učesnici su imali zadatak da se prikažu raznim stilovima, tako da su se izvodile kompozicije od baroka do modernih kompozitora. Moj repertoar je sadržao  kompozicije Baha, Mocarta, Betovena, Bramsa i mnogih drugih kompozitora. Takođe, svi takmičari su morali izvoditi kompozicije Pabla de Sarasatea, po kome je takmičenje i dobilo ime.

Možete li nam reći nešto o nagradama koje ste osvojili?
- Pobednik takmičenja dobija mnogobrojne koncertne angažmane sa velikim simfonijskim orkestrima širom Evrope, kao i resital u Madridu na Stradivarijevoj violini, koju je Pablo de Sarasate donirao Konzervatorijumu u Madridu.

Kakva vam je bila konkurencija?
- Svi takmičari su mladi umetnici, i kao što  sam napomenuo, nijanse su odlučivale.

Šta vam znače ugovori sa Simfonijskim orkestrom Navare, Kamernim orkestrom Kaskais i Oeiras i Krakovskim filharmonijskim orkestrom?
- Koncerti sa tako poznatim orkestrima su iskustvo od posebnog značaja za svakog mladog violinistu koji je na početku internacionalne karijere. Moj san je oduvek bio da nastupam sa najvećim svetskim orkestrima, a ovo je veliki korak ka ispunjenju tog sna.

Kako se osećate s obzirom na to da ste 1991. godište a već ste master, stručni saradnik na Akademiji i imate toliko nagrada sa međunarodnih takmičenja?
- Veoma sam zahvalan na tome što ovako mlad imam priliku da se bavim onim što najviše volim da radim. U umetnosti nema kraja u napretku, tako da ću nastaviti da usavršavam svoje umeće i nadam se još većim uspesima u budućnosti.

Akademiju umetnosti se upisali sa 14 godina i sa 24 ste već stručni saradnik. Možete li nam objasniti da li se violinista rodi sa takvim talentom ili je to rezultat rada i uticaja vašeg oca koji je profesor na akademiji?
- Talenat je svakako presudan kada je u pitanju vrhunsko izvođenje, ali je težak i posvećen rad neizbežan. Moj otac je tu imao ključnu ulogu, budući da me je on uveo u svet muzike i marljivo podučavao godinama. I dan danas radim sa njim i njegovo mišljenje mi je veoma bitno. Od njega sam verovatno nasledio i talenat za pedagogiju, tako da je rad sa studentima na Akademiji nešto u čemu veoma uživam i čime bih takođe voleo da se bavim u budućnosti.

Recite nam nešto više o svojoj karijeri i daljim planovima.
- U planu su mnogobrojnu koncerti širom Evrope i sveta. Naravno, i publika u Srbiji će imati priliku da me čuje u narednoj sezoni. Od oktobra počinjem da radim kao docent na Akademiji umetnosti, tako da podjednako razvijam i taj pravac u mojoj karijeri.

Nema komentara

Napišite komentar