MARKO NARANČIĆ (SANITARIUM): Sviranje je ponos

autor: Marko Apostolović 0

Beogradska pank-metal grupa Sanitarium pobedila je na takmičenju Battle of Bands, održanog u okviru trećeg novosadskog Oktoberfesta proteklog vikenda. Pesma koja im je donela pobedu zove se – Ja hoću više.

Zahvaljujući ovoj pobedi, bend je svirao u punoj sali Master centra „Sajam“ kao predgrupa rok legendama Psihomodo Pop. Takođe, Sanitarium će, uz bendove koji su osvojili drugo i treće mesto, svirati u decembru na festivalu Novosadski Winterfest. 

Sam bend nastao je 2016. godine u Beogradu kao četvoročlani sastav. Od tada, članovi su se menjali i grupa je vremenom dobila još jednu gitaru. Energični bend trenutno se sastoji od pet članova: pevača Nenada Živkovića, solo gitariste Marka Narančića, Uroša Pajića na ritam gitari, Bojana Nikolića za bubnjevima i Viktora Kiralja na bas gitari.

O dosadašnjoj karijeri benda i iskustvu sa takmičenja za naš portal govori solo gitarista Marko Narančić.

Kako je došlo do toga da se prijavite na takmičenje „Battle of the Bands“?

– Video sam oglas na Fejsbuku, pošto pratim njihovu stranicu, i drugar mi je rekao da se možemo prijaviti. Ja mu kažem da još nisu počele prijave, na šta će on: Prijaviću vas ja, i prijavi nas čovek. Šta ima veze. Mi volimo da sviramo, pa nam je bilo svejedno. Došli smo da se zezamo, družimo i pijemo pivo, a sviranje je ponos.

Kako je nastao bend?

– Nije ova postava bila u početku. Bilo nas je četvorica, a od originalne postave ostali smo pevač, bubnjar i ja. Kada se basista odselio iz Beograda, zamenio ga je Paja, ali je vremenom postao drugi gitarista zato što jako voli da svira gitaru. Kada smo osvojili prvi festival u Mladenovcu, upoznali smo sadašnjeg basistu Viktora, našeg najmlađeg člana. Genije je što se tiče bas gitare. Inače se svi već duže vreme bavimo muzikom i svirali smo i u drugim bendovima, a konkretno u Sanitariumu od marta 2016.

Koja se priča krije iza naziva benda?

– Prvo ime je bilo Bunker, kao neki rani naziv, pa smo vremenom shvatili da ima trista Bunker bendova. I rekli su mi da dam neki predlog, a meni je u tom tremutku na slušalicama išla pesma „Sanitarium“ od Metalike. Sada mnogo ljudi greši prilikom izgovaranja, pa nas zovu Sanatorijum, Sanitarija i slično. Nije postojao nikakav specijalni motiv da tako nazovemo bend, mada ima malo veze i sa tekstovima, pošto su malo psiho, tipa: Čovek je svoj najbolji neprijatelj i najbolji prijatelj.

Spomenuo si tekstove, o čemu su oni, koje teme vas inspirišu?

– Ništa konkretno, to obično funkcioniše ovako: dodjemo na probu, izbacimo neke ideje, od kojih ništa ne bude, nego nekih novih šest ideja dođe usput, i tako napravimo pesmu. Nekoliko pesama je bilo tako što smo došli na probu i odlučili malo da džemujemo, i eto pesme.

Koji bendovi su uticali na vaš zvuk?

– Mi mnogo volimo Bjesove. Slobodno mogu da kažem da su omiljeni bend većini članova. Ali, znaš kako… Ne mogu da uperim prstom i kažem: Evo, baš nam je taj bend vodilja. Recimo da je to nešto između Ritma nereda, Bjesova, NBG. Što se tiče stranih bendova, volimo i Panteru i Alice in Chains, ali kao bend koji je baš uticao, naveo bih Sepulturu.

Žanr koji svirate prilično je specifičan i nezastupljen u današnje vreme. Koliko vam je teško da zakažete svirku u Srbiji?

– Uopšte nije teško. Ako voliš da sviraš, zakazaćeš svirku bilo gde i nećeš da biraš. Svirali smo od velikih festivala i hala sportova do kamionskih prikolica. Da se ne lažemo, baš ta na prikolici je bila jedna od najboljih svirki.

Photo: Preuzeto sa Fejsbuk stranice Sanitarium

Nema komentara

Napišite komentar