MAJA CVETKOVIĆ: Otvoreno i o zatvorenim medijima

autor: Stefan Kosanović 0

Rok bend E-Play aktivan je već više od 20 godina na srpskoj muzičkoj sceni, a čine ga bubnjar Goran Ljuboja Trut, gitarista Nemanja Velimirović, prateći vokal Kristina Jovanović i basistkinja i glavni vokal Maja Cvetković, koja se pored sviranja bavi i promocijom muzičkih festivala. Cvetković za Univerzitetski odjek kaže da dobro pamti prve koncerte i da ima osećaj da je to bilo skorije, a ne 1998. godine.

– Znam za jedan performans koji je bio preteča svih i to je bilo na nekom brodu koji su držali naši prijatelji i tu smo odsvirali prvi nešto, ne mogu to da nazovem koncertom. Prvi značajan koncert bio je ispred Boya u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, to je bilo to. Tada računam da je E-Play krenuo.

Photo: Facebook

S obzirom na to da u toku vaših koncerata preovlađuje muzika nad glasom, u to malo teksta treba da stavite sve što želite da kažete. Šta vam je najveća inspiracija?

– Ne znam, svašta, čitav život. Nema tu nešto posebno, život oko mene. Uopšte nemam nešto da me navodi.

 

Da li ste nekada razmišljali da dovedete još jednog člana benda pa da ostavite bas i samo pevate?

– Bas me nikad nije smorio, pre bih našla nekog da peva, a ja da sviram. Više volim da sviram, to mi je najvića ljubav.

 

Rekli ste da vam je prvi koncert bio ispred Boya, često u Novom Sadu imate lokalne predgrupe. Koje novosadske bendove volite?

– Cenim mnoge, ali pre svega Boye. Cenim Obojeni program, cenim Ateist rep, stvarno dosta bendova je poteklo odavde. Da ne zaboravim i Pekinšku patku, Lunu, stvarno dosta dobrih bendova ima, ili je imao Novi Sad.

 

Poslednji album koji ste izbacili zove se Sloboda. Kakvo je vaše mišljenje o slobodi u Srbiji?

– Mislim da je važno da svako ima slobodu da kaže šta misli, pogotovo u medijima, to se nekako sve više zatvara. Ne pričam samo o politici, nego nekako, mora se to malo... Mislim ja bih volela da je to malo drugačije trenutno, previše su nam postali zatvoreni mediji, a to nije bilo ni u ono najgore vreme, a bojim se da je ovo najgore. Sloboda je da kažeš sve ono što misliš o bilo kome, da poštuješ neke norme, naravno, ali važno je da budeš slobodan da kažeš stvarno ono što želiš, šta misliš, da li je to partner ili član benda, pa na kraju krajeva i politički neistomišljenik.

 

Šta imate u planu za budućnost?

– Treba da snimimo neki lajv, to pre svega, to nam je baš velika želja. Još puno spotova, ja mislim bogami i puno albuma, ali videćemo. Za sada ćemo svirati baš puno, to je ono što ide prvo. Radićemo sve ono što smo radili do sada, pravimo sada nove majice i svašta, svašta, svašta nešto spremamo.

Nema komentara

Napišite komentar