Lidija Mirović i Vladimir Radojević: Želimo da dovedemo akrobatski rokenrol u plesni vrh Srbije

autor: Vladana Kovačić 0

Na velika vrata Srbija se ponovo vraća na scenu u akrobatskom rokenrolu. Lidija Mirović i Vladimir Radojević mladi su plesni par koji je posle 22 godine ponovo predstavljao Srbiju u ovoj disciplini. Lidija je student završne godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a Vladimir diplomirani ekonomista, a u plesnom centru UV dance, za koji oboje igraju, radi kao trener.

Foto: UV dance studio

Članovi UV dance studija osnovali su Srpsku rokenrol federaciju i prvi put učestvovali, predstavljajući Srbiju, na takmičenju prošlog oktobra u Villachu (Austrija). Sledeća plesna sezona počinje od oktobra, za nju se vredno spremaju i nadaju se najboljim rezultatima. Kao najveći uspeh, ovi mladi i talentovani plesači navode upravo osnivanje federacije i ponovno vraćanje plesu koji je nekada uživao veliku popularnost u Jugoslaviji.

Kako vi doživljavate akrobatski rokenrol i koliko vam znači njegov povratak u zemlju?

Vladimir: Ovo je jedan veoma plemenit sportski ples, zadovoljstvo je moje što smo nas dvoje ti koje ga vraćaju u našu zemlju.

Lidija: Biti prvi u nečemu u državi uvek je veliki uspeh. Izuzetno sam srećna što smo baš mi deo ovog projekta.

Da li će osnivanje Srpske rokenrol federacije, po vašem mišljenju, podići ovu disciplinu na novi nivo i da li mislite da će se sada veći broj plesača zainteresovati za akrobatski rokenrol?

Vladimir: Naravno, to je i bio naš cilj jer želimo da dovedemo rokenrol u plesni vrh Srbije. Želimo da ova disciplina ponovo zaživi i da neki novi klinci vide lepote rokenrola. Verujem  da će i oni sami to sada poželeti.

Lidija: Definitivno. Samim tim što je to sportski ples, podrazumeva se da je fizički dosta zahtevan. Međutim, smatram da će se sada mnogo više igrača opredeliti za baš ovu vrstu plesa jer nudi kombinaciju plesnih pokreta, ali i akrobatskih veština i upravo to je ono što ga čini veoma atraktivnim.

Učestvovali ste na plesnim seminarima u  Moskvi prošlog avgusta. Kakva iskustva nosite iz Rusije?

Lidija: Iz Moskve donosimo samo pozitivna iskustva. Način rada kod njih je drugačiji ali i neophodan za postizanje dobrih rezultata. Tih dana u Moskvi smo učili od najboljih.

Vladimir: Zaista je neverovatno koliko su Rusi kao nacija posvećeni i predani sportu. Koliko brinu o svojim sportistima i koliko cene njihove uspehe. To uvažavanje koje sport u Rusiji ima je razlog da im omuguće izvanredne uslove za pripreme. Njihovi treninzi organizovani su u vidu sportskih kampova i sportskih škola. U te neverovatne uslove smo se i lično uverili i videli da ih zaista velika predanost sportu čini jednom od boljih reprezentacija u svetu.

Svaki plesni par teži savrsenoj usklađenosti. Da li vam to što ste i privatno partneri olakšava dolazak do tog cilja?

Lidija: U ovom plesu je najbitnije poverenje među partnerima jer konačan ishod u mnogome zavisi od toga. S obzirom na to, mnogo je lakše raditi sa nekim kome privatno najviše verujete.

Vladimir: Zajedno provodimo dosta vremena kako na treingu i u plesu tako i u našim životima van podijuma. To nam organizaciju individualnih treninga čini lakšom, a naš ples boljim. To je i razlog zbog kojeg sve nesuglasice možemo rešiti hladne glave.

Je li sada kada joj je put u svet otvoren Srbija ozbiljan konkurent za najviša mesta na listama?

Lidija: Konkurencija na svetskom nivou je veoma jaka, a mi smo tek na početku, ali verujem da u skorije vreme možemo očekivati ozbiljne rezultate i nadamo se upravo tome.

Nema komentara

Napišite komentar