IVANA V. JOVANOVIĆ: Pozorište ne daje odgovore, ali postavlja pitanja

autor: Nina Radosavović 0

Nedavno je završeno Sterijino pozorje, najznačajnija pozorišna manifestacija u Srbiji. Jedna od nagrađenih na 59. izdanju ovog festivala je glumica Ivana V. Jovanović. Ona je osvojila Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje, za ulogu Olge Ristićke u predstavi „Gospođa Olga“.

Koliko vam znači ova nagrada, izdvaja li se od prethodnih?

U pitanju je poseban osećaj na čijim sam krilima od prošle nedelje, nešto što je podstrek, motiv, dokaz, svetlo, kruna. Nešto što obavezuje i uzbuđuje u svakom smislu. Ipak, čim glumac počne rad na novoj ulozi, nju mora, makar bila i najznačajnija, jednostavno da „zaboravi“. Tako nam je to u ovom poslu. Dokazujete se iznova.  

Više od deset godina ste u Somborskom pozorištu i reklo bi se da ste zadovoljni saradnjom, kao i publikom. Da li priželjkujete nešto novo i drugačije?

Moje pozorište je važno pozorište ove zemlje. Taj grad voli svoje pozorište i smatra da se sa kulturom lepše diše. Mladi ljudi koji rastu u gradu sa pozorištem imaju bolji pogled na svet, u to sam sigurna. Uskoro treba da radim jedan mali film, zove se „Ako jednom vidiš Mariju“ i već mi je to novo i drugačije.

Koji je najveći motiv vašeg stvaralaštva? Osvajali ste mnoge nagrade, a na koji momenat svoje karijere ste najponosniji?

Možda pozorište ne daje odgovore, ali pitanja i te kako postavlja, a kako drugačije nego kroz veštinu glumca. Lično, osećam se živom dok igram. Igra je moj serotonin i endorfin.

Koliko je potrebno odricanja u poslu kojim se bavite?

Potrebno je odricanja. O,da.

Kako komentarišete medijsku scenu Srbije? Kako mediji utiču na vašu profesiju, u čemu greše, a šta rade dobro?

Ovo pitanje je teško.  Ne znam odakle bih počela. Umesto odgovora, evo jednog vanvremenskog  Šekspirovog soneta 66:

„Umornom od sveg u smrt mi se žuri, jer videh zalužnog kako bedno prosi, i nitkova što se bogato kinđuri, i odanost kako poniženja snosi, i zlatna odličja o pogrešnom vratu, i savršenstvo u blatnom beščašću, i device silom predane razvratu, i snagu straćenu nesposobnom vlašću, i umetnost kojoj moćnik uzde stavlja, i zločince kako vladaju dobrotom, i mračnjastvo kako mudrošću upravlja, i kako iskrenost brkaju s prostotom. Skrhan, spokojnoj smrti ću se dati, od nje me tek ljubav može sačuvati.“

Nema komentara

Napišite komentar