ANJA MALKOV: Jasan cilj može biti već pola uspeha

autor: Marija Rašić 0

Flautistkinja Anja Malkov, studentkinja prve godine flaute na novosadskoj Akademiji umetnosti, osvojila je prvu nagradu i naziv laureata na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko održanom ranije ove godine.

(facebook.com)

Flautu svira od šeste godine, a do danas je osvojila brojne nagrade, među kojima prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Anton Eberst, koje se održava u Novom Sadu, a takođe i prvu nagradu i naziv laureata na poslednja dva Republička takmičenja.

Kao predstavnica omladine koja se zalaže za to da kultura u Srbiji bude na višem nivou, Anja Malkov za Univerzitetski odjek priča o svom putu do uspeha i planovima za budućnost van svoje zemlje.

 

Zašto bi ova nagrada mogla da bude drugačija od prethodnih?

Ima nečeg što mi je značajnije od same nagrade, a to je prilika koju sam dobila da razgovaram sa članovima žirija. Oni su priznati domaći i svetski flautisti. Pozitivni komentari koje su mi uputili ukazali su mi na to da sam na pravom putu i motivisali su me na dalji rad i uspeh. Takođe sam imala priliku da prisustvujem masterklasu i radim sa profesorom Andrašem Adorjanom, fenomenalnim svetskim flautistom. To su iskustva koja vrede više od bilo kojih nagrada.

Ako uzmemo u obzir loš položaj kulture u Srbiji i male mogućnosti napredovanja, logično je pitanje – zbog čega je tvoj izbor umetnička muzika?

Nije to bila odluka, jednostavno je sve išlo prirodnim putem. Kao dete sam bila jako nemirna, stalno sam skakala po kući, pevala, igrala i tako u krug. Kada sam imala pet godina, roditelji su me odveli u muzičko zabavište u okviru Muzičke škole Josip Slavenski u Beogradu, da tu količinu energije usmerim na nešto kreativno, jer časovi gimnastike nisu bili dovoljni da me smire bar na sat vremena. Ispostavilo se da im plan nije uspeo, jer sam tamo naučila još gomilu pesmica koje sam posle bez prestanka pevala kod kuće, ali tako je sve krenulo. Znala sam čime želim da se bavim i nije postojala nijedna druga opcija ili razlog zbog kojeg ne bih upisala Akademiju.

Zašto si se odlučila baš za flautu, a ne za neki drugi instrument?

Opet se vraćamo na muzičko zabavište, odakle je sve počelo. Na koncertu na kojem je pevao hor zabavišta gostovala su malo starija deca koja su svirala različite instrumente. Nekoliko devojčica je sviralo na malim plastičnim flautama i meni se to svidelo, tako da sam već sledeće godine krenula u pripremni razred flaute kod profesorke Milice Jević, u  čijoj sam klasi ostala do kraja srednje škole.

(facebook.com)

Na samom početku si spomenula termin umetnička muzika. Kako ti doživljavaš ovakvu vrstu muzike?

Uživam u modernim kompozicijama dvadesetog veka, zbog energije koju zahtevaju. Umetničku muziku najviše mogu da doživim dok sviram barokne kompozicije, Baha, Telemana, koje možda najbolje osećam, iako mi na početku ide malo teže. Trenutno najmanje uživam u muzici romantizma, ali verujem da će se i to sa godinama promeniti.

Smatraš li da mladi ljudi u Srbiji imaju mogućnost da budu uspešni u svojim poslovima, naročito oni koji se bave umetnošću?

Mislim da to, ipak, zavisi od posla kojim se bave. Što se tiče oblasti umetničke muzike, retki su oni koji postignu zaista veliki uspeh. Moraju biti mnogo dobri u onome što rade, gotovo najbolji, a pored toga moraju da imaju i više sreće od ostalih. Moj recept je – kvalitetan rad, kvalitetan odmor i motivacija. Do prošle godine sam živela u Beogradu, pa koristim svaku priliku da odem tamo, obiđem porodicu i da se vidim sa prijateljima – to je moja motivacija. Bez podrške porodice i prijatelja sve u životu ide mnogo teže.

Kakva može da bude budućnost mladog umetnika u Srbiji?

Kultura je u Srbiji zanemarena, naročito u oblasti kojom se ja bavim. Trud i rad mladog umetnika veoma se malo cene. Mislim da bi početak nekih promena bilo regulisanje sadržaja koji se plasiraju putem televizijskog programa. Zbog lošeg vrednovanja kulture u Srbiji, za nekoliko godina planiram da nastavim studije u inostranstvu, a u nekom trenutku, ako se nešto promeni i pruži mi se dobra prilika, verujem da bih volela da se vratim kući. Jedno je sigurno – svoju mladost neću protraćiti ni u jednom segmentu.

Nema komentara

Napišite komentar