Širenje ogranaka Gradske biblioteke - Intervju sa Aleksandrom Jokanovićem

autor: Sara Stanišić 0

Gradska biblioteka u Novom Sadu je u oktobru ove godine otvorila bibliotečki ogranak Miroslav Antić na Sajlovu u novom objektu Mesne zajednice, a prema rečima direktora ove ustanove Aleksandra Jokanovića, ovog meseca planirano je i otvaranje Kulturne stanice u Kovilju, koja će isto pripadati Biblioteci. Takođe, tokom ove godine, renovirani su ogranci na Telepu i u Bukovcu. 

Foto: Dnevnik

Prvo radno mesto Aleksandra Jokanovića je upravo bila Gradska biblioteka u Novom Sadu, gde se zaposlio pre 30 godina. Već u srednjoj školi, Karlovačkoj gimnaziji, opredelio se za kulturološki smer, a nakon toga završio Filozofski fakultet – Odsek za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Funkciju direktora Biblioteke je ostvario prošle godine, a pre toga je obavljao poslove pomoćnika direktora za Izdavačku delatnost u istoj ustanovi.

 

Koje ste krucijalne promene uveli u rad Gradske biblioteke od prošle godine u junu kada ste i imenovani za novog direktora?  

     - Nastavili smo sa svim aktivnostima po kojima smo u prethodnom periodu bili prepoznati u javnosti. Gradska biblioteka u Novom Sadu radi u mreži od 30 ogranaka biblioteke i najveća smo ustanova kulture u Novom Sadu. Osim redovnog rada sa korisnicima i izdavanja građe biblioteke, organizujemo brojne programe za decu i odrasle korisnike. Za najmlađe se priređuju kreativne radionice, a za odrasle književni susreti, predavanja i tribine. 

 Koliko Novosađani čitaju danas na osnovu određenih procena i izvedenih rezultata  Gradske biblioteke?

- Paušalna je proizvoljna ocena da se čita manje nego ranije. Mlađe generacije jesu usmerene na društvene mreže, ali to nije bitnije uticalo na posete korisnika Biblioteci. Takođe, društvene mreže Biblioteke i sadržaji na njima beleže preko 100.000 pregleda godišnje. Praksa je pokazala da knjiga i časopisi u štampanom obliku, egzistiraju paralelno sa sadržajima na društvenim mrežama, dopunjuju se i prepliću. Čita se kao i ranije, na klasičan način ili u elektronskom obliku. 

Na koji način pravite selekciju pri odabiru novih knjiga koje će biti u ponudi?

- Biblioteka nabavlja bibliotečko-informacionu građu putem kupovine, otkupom knjiga Ministarstva kulture Republike Srbije, razmenom i poklonima građana. Godišnje se nabavi preko 27.000 knjiga. Trudimo se da nabavimo svaki aktuelan naslov iz tekuće izdavačke produkcije (beletristiku i stručnu literaturu), ali redovno nabavljamo i nova izdanja klasične literature i školsku lektiru. Naravno, novi naslovi se nabavljaju selektivno, kako bismo našim sugrađanima ponudili kvalitetnu literature. 

Koliko omogućavanje besplatnog upisa u Gradsku biblioteku tokom Dečije nedelje može da  doprinese popularizaciji knjige kod najmlađih i koji je žanr najčitaniji kod ove mlađe populacije, kao i studenata?

- Deca su ciljna grupa svake javne biblioteke. Čitaoce formiramo u najranijem uzrastu iz razloga što je jako važno da se što ranije dođe u biblioteku i upozna sa našim radom i uslugama. Iskustvo nas uči da će deca koja čitaju u detinjstvu biti redovni čitaoci tokom celog života. Za sve novosadske učenike organizujemo grupne posete biblioteci, a učenici prvog razreda osnovnih škola imaju pravo na besplatan upis. Takođe, tokom Dečije nedelje, u oktobru mesecu, besplatan je upis za svu decu do 14 godina starosti. Osim školske lektire i stručne literature, studenti i mlađa populacija  čitaju najviše beletristiku i dela savremenih domaćih i stranih autora. Od žanrova su najpopularniji epska fantastika, kriminalistički i špijunski trileri i naravno ljubavni romani, aktuelni u svakom vremenu. 

Šta je ono što biste istakli kao najznačajnije što je obeležilo ovu godinu kada je reč o programima Biblioteke?

- Ove godine, naš najznačajniji program, bila je velika multimedijalna izložba posvećena književnici  Isidori Sekulić pod nazivom Prva dama Srpske književnosti, koja je održana od 2. do 14. novembra, u Kulturnoj stanici Eđšeg. Ova izložba bila je deo međunarodnog projekta Kulturne rute žena književnica. 

Kakav je odziv korisnka kada je u pitanju slobodan pristup elektronskim izdanjima na vremenski period od jednog sata u toku dana?

- Kao i u svetu i kod nas korisnici sve više koriste elektronske izvore građe. Nedavno smo našim članovima ponudili bazu elektronskih časopisa Press reader. Reč je o 7.000 najpopularnijih novina i časopisa iz preko 120 zemalja širom sveta, na više od 60 jezika. Do kraja ove godine, čitaocima ćemo ponuditi i servis audio knjige, takođe veoma popularan u svetu. 

Kada napravite retrospektivu i okrenete se unazad godinu dana, kako ste zadovoljni sa funkcionisanjem rada Biblioteke?

- Uz veliku pomoć našeg Osnivača, Grada Novog Sada, u potpunosti smo zadovoljni radom Biblioteke. Dobijamo dovoljno sredstava za nabavku nove bibliotečke građe i programske aktivnosti. Širi se mreža ogranaka Biblioteke na zadovoljstvo naših sugrađana. Svakog dana od Novosađana dobijamo pohvale za svoj rad. Imamo razloga za zadovoljstvo. 

Da li možete da otkrijete neke planove u vezi sa aktivnostima Biblioteke tokom iduće godine?

- U narednom periodu, nakon rekonstrukcije Sportsko-poslovnog centra Vojvodina (SPENSA-a), planiramo preseljenje Dečjeg odeljenja iz Dunavske 1 u novi prostor od preko 1000m2, što će nam omogućiti kvalitetniji i sadržajniji rad sa decom. 

Nema komentara

Napišite komentar