Miloš Petrović: „Književni put je trnovit i zahteva posvećenost“

autor: Nikola Jeličić 0

Miloš Petrović je rođen 1996.godine u Loznici. Diplomirao je na odseku za srpsku književnost u Novom Sadu gde je i odbranio master rad sa temom „Tematizacija istorije u romanima „Mamac“, „Pijavice“ i „Svetski putnik“ Davida Albaharija“.Objavljivao je prozne tekstove u Letopisu Matice srpske , časopisu „Koraci“ iz Kragujevca , onlajn časopisu „Kult“ i drugim književnim časopisima. Pobedio je na konkursu Doma kulture Studentski grad u Beogradu za najbolju knjigu priča autora mlađih od 28 godina. Knjiga pod nazivom „Ljepota lapota“ bila je u širem izboru za nagradu „Biljana Jovanović“. Živi, radi i stvara u Bijeljini.

Skoro je objavio i svoju drugu knjigu – roman „Četvrt“, čija će se promocija u Novom Sadu održati u knjižari Bulevar books u ponedeljak, 27. maja, od 18 časova.

Foto: No rules izdavalaštvo

Koja je bila tvoja inspiracija za pisanje romana „Četvrt“?

-Pojam inspiracije me obično dovede do razmišljanja da je za pisanje romana potrebno da ona bude izuzetno jaka ili će u samom procesu pisanja da izblijedi pa autor često završi u ćorsokaku vlastitih misli i poriva. Konkretno u mom slučaju za roman „Četvrt“, inspiracija je bila razračunavanje  sa dilemama, predrasudama i nekim idealima koji sa godinama često dobiju klimave noge, a sve sa pretpostavkom da svaki pojedinac dođe u tu fazu preispitivanja.

Kako si se pripremao za delo i koliko ti je bilo potrebno da ga napišeš?

-Podsvjesna priprema kreće kroz čitalačko iskustvo, a stičem utisak da se to zanemaruje pa zato imamo hiperpodukciju a u njoj sve manje kvalitetnih dijela. Čitanje je najbolja priprema za pisanje. Kada se rodila ideja, počeo sam da istražujem o fenomenima bliskim mojim razmišljanjima te tako došao do pojma krize četvrti života, odnosno krize u koju ljudi dospiju u periodu od dvadesetpete do tridesete godine života. Otuda i naziv „Četvrt“. Pisao sam ga nepune dvije godine, sa dužim i kraćim stankama.

Koje poruke želiš preneti čitaocima kroz svoje delo?

-Ne vjerujem u svrsishodnost angažovane umjetnosti, bila to muzika, film ili u ovom slučaju književnost.  Pa tako se i ne trudim da prenosim poruke, ali uopštena poruka bi bila da loš trenutni period u njihovim životima nije najgori koji ih može zadesiti, te da budu blagi prema sebi, pa će tako stvoriti sposobnost da budu blagi i prema drugima.

Kako si razvio likove u knjizi i da li su oni plod mašte ili stvarni likovi?

-Razvio sam i prema potrebama gorepomenutog fenomena. Tu je pripovjedač koji iz prvog lica progovora iako često i nije glavni protagonista radnje. Pored njega su i muška i ženska osoba, sa brojnim karakternim falinkama. Čitaocu tu ostavljam na volju da procijeni da li su oni glasovi u glavi glavnog junaka ili stvarne osobe sa kojima živi i susreće se. I prva i druga opcija jednako imaju smisla.

Koji su bili najveći izazovi sa kojima si se susreo dok si pisao delo?

-To su već standardni izazovi sa kojima se skoro svaki autor susreće. Sumnja u realizaciju ideje i plana, bojazan da djelo neće biti zaokruženo i da je neko već o tome pisao na mnogo uspjeliji način. Što više pišem, to me i ti izazovi sve više motiviši i uzbuđuju jer prevazilazim svoje granice u doslednosti i kreativnosti.

Kako vidiš uticaj svoje knjige na čitaoce?

-Uticaj je relativna stvar. Drago mi je kada čujem da je nekoga moja knjiga navela na preispitivanje. Mračna atomsfera romana dovodi i do pesimističkih utisaka koji čitaoci steknu nakon čitanja. Ipak, na kraju dana, sve je to samo umjetnost i na toj polici je potrebno i da završi.

Poruka mladima koji žele da se bave književnošću?

-Da nekoliko puta razmisle prije no što se definitivno odluče. Književni put je svakako dosta trnovit i zahtjeva maksimalnu posvećenost i opredjeljenje kao na životnu misiju. Sve mimo toga je osrednje i loše. Ako na to nisu spremni, uvijek mogu da čitaju za svoj gušt i uživaju, to je svakako legitimno i poželjno,

 Planovi za budućnost, šta možemo da očekujemo u narednom periodu?

-Pošto je knjiga nedavno izašla u planu su promocije i gostovanja. U narednom periodu može se očekivati još jedan roman sa zaokretom u formi i stilu a na kojem radim već duži vremenski period.

Nema komentara

Napišite komentar