MILORAD DAMJANOVIĆ: Gluma je za svakog glumca večna saputnica

autor: Katarina Bojanić 0

Kao istaknuti poznavalac glume, Milorad Miki Damjanović još od malih nogu svoje biografske stranice ispisivao je amaterskim predstavama u rodnom Priboju. Iako je poznat kao „Maler“ iz filma „Lajanje na zvezde“, ne krije da ga ta uloga danas, usled brojnih angažmana, dvadeset dve godine kasnije nije dovela do prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta. 

Foto: Facebook

Milorad Damjanović glumac je koga gledamo u pozorištu, ali i u drugoj sezoni humorističke serije „Tate“, koja se emituje na Prvoj televiziji i u kojoj osvaja publiku kao inspektor Zdravko Radić. 

Dugo niste radili na malim ekranima. Da li ste se uželeli i koliko vam prija angažovanje u popularnoj seriji „Tate“ ? 

– Godinama sam više bio posvećen pozorištu i svojoj matičnoj kući, Beogradskom dramskom pozorištu. Da budem sasvim iskren, bilo je ponuda za televizijske poslove, ali ja sam izabrao da se više bavim pozorištem i mislim da nisam pogrešio. Moram istaći da sam izuzetno srećan što sam se posle dugo vremena vratio na male ekrane baš ulogom u seriji „Tate“. To je divna serija, za celu porodicu, duhovita i pametna. Moje kolege glumci i ostali umetnici, kao i produckija učinili su to iskustvo nezaboravnim. 

Jeste li imali priliku do sada da igrate u sličnoj ulozi i ko je zapravo inspektor Zdravko Radić? 

– Lik inspektora Zdravka Radića je zaista specifičan lik. Nisam imao puno prilike da se kroz karijeru srećem sa ovako napisanim likovima, pa je izazov u tom smislu bio još veći. Zdravko Radić je čovek sa puno problema i komplikovanom prošlošću. Pored svoje nesavršenosti, problematičnih životnih odluka i lične nesigurnosti, on ipak odluči da radi na sebi i da u svom biću nađe nekog boljeg Zdravka Radića… U čemu, čini mi se, uspeva. 

Serija „Tate“ je humorističkog karaktera, ali sa druge strane i vrlo topla, porodična serija. Kakva je atmosfera na setovima i kako je izgledalo snimanje serije usled pandemije korona virusa?

– Atmosfera na setovima je bila takva da sam se ja uvek radovao svakom novom snimajućem danu. Ono što je važno reći je to da jedan set ne čine samo glumci, već i svi ostali iz ekipe… Producenti, reditelji, tehnika, asistenti, kostimografi, šminkeri, garderoberi, frizeri, vozači… Svi oni su sa nama, glumcima, neraskidivi deo ekipe i ja im se i ovom prilikom veoma zahvaljujem na svim divnim trenucima, savetima, smehu i radosti koji su uvek bili prisutni na setu. Nažalost, pandemija korona virusa pogodila je sve sfere našeg društva, pa i umetnički sektor. Mi smo se strogo držali pravila koje su propisali nadležni i uspešno smo završli snimanje. 

Pamtimo vas po ulozi „Malera“ u filmu „Lajanje na zvezde“. Kako danas vidite sebe u toj ulozi posle dvadeset dve godine? 

– Uloga „Malera“ će uvek imati posebno mesto u mom srcu i sećanju, kao i ceo taj period u mom životu. Večno ću biti zahvalan starijim kolegama – bardovima srpskog glumišta, koji su mi tada pomogli, kao nesigurnom studentu glume. S ove distance moram reći da sam i danas, kada naiđem na scene iz filma „Lajanje na zvezde“ ili kada gledam ceo film, zadovoljan svojom ulogom. Gluma je za svakog glumca večna saputnica. Kako se menjate, sazrevate, živite život i shvatate svoje mesto pod suncem, tako se menja, sazreva i živi gluma. Jedno bez drugog, kod nas glumaca, prosto ne ide.  

Takođe ste i direktor festivala „Dani Danila Lazovića“ koji se svake godine u novembru održava u vašem rodnom gradu. Šta ta manifestacija znači za grad Priboj i na koji način se Pribojci sećaju glumca Danila Lazovića?

– „Dani Danila Lazovića“ je festival na kome se takmiče studenti glume iz naše zemlje i regiona u govorenju poezije i festival koji čuva sećanje na lik i delo velikog barda Danila Lazovića. Manifestacije ovakvog tipa su zaista retke i meni je veoma drago, a nadam se i građanima Priboja, što možemo da se pohvalimo činjenicom da je Priboj grad koji ima čak tri zapažena festivala koji se bave poezijom. 

Ove godine je zbog epidemiološke situacije otkazan osmi po redu festival. Možete li da nam otkrijete zamišljenu koncepciju ovogodišnje manifestacije? 

– Nažalost, ovogodišnji festival smo morali da otkažemo zbog epidemije korona virusa, jer nam je ipak na prvom mestu zdravlje građana Priboja i naših gostiju koji, za vreme festivala, dolaze iz različitih delova naše zemlje i regiona. Ideja nam je bila da ove godine imamo programe manjeg formata orijentisane ka najlepšoj niti umetnosti kojom se bavimo – komediji, ali verujem da ćemo sledeće godine napraviti dobru sublimaciju ovogodišnjih ideja sa novim, i da će festival u 2021. godini biti odličan.  

Nema komentara

Napišite komentar