VLADIMIR TODOROVIĆ: Sve što nas okružuje je proizvod naučne misli

autor: Sanja Knežević 0

Fakultet tehničkih nauka (FTN) okupio je mlade naučnike iz regiona i pokrenuo projekat „100 razloga za nauku” nastojeći da usmeri mlade ljude ka nauci. Jedan od tvoraca ovog projekta je šef službe za međunarodnu saradnju i asistent na FTN-u Vladimir Todorović. 

foto: ftn.uns.ac.rs

FTN spada u red najvećih i najznačajnijih naučnoistraživačkih i obrazovnih institucija u Srbiji i regionu. Jedan od segmenata kome fakultet posvećuje posebnu pažnju jeste rad sa naučnim podmlatkom i promocijom nauke.

Vladimir Todorović kao autor i koautor većeg broja domaćih i međunarodnih projekata se i ovde izdvaja kao jedan od vodećih organizatora akcije „100 razloga za nauku”. Todorović je diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva kao i doktorant na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment, a na poziciji šefa Službe za međunarodnu saradnju nalazi se od njenog osnivanja.

O čemu govori projekat „100 razloga za nauku” i koji je njegov cilj?

Projekat „100 razloga za nauku” govori prvenstveno o karijerama mladih naučnika na Univerzitetu u Novom Sadu i u regionu. Zato što je ideja samog projekta bila da prikažemo mlade naučnike na njihovih radnim mestima, a sve sa ciljem da pokrijemo celo govorno područje regiona kako bi mladima bili dostupni projekti i karijere svih onih koji na Balkanu žive i rade od nauke. Cilj projekta je da mlade koji tek treba da se odluče za naučnu karijeru usmerimo, da probudimo neka interesovanja, da im pokažemo da nauka nije bauk i nije nešto čime ne može da se bavi svako ko to voli. Bitno je spomenuti i to da su projekat podržali Svetsko udruženje inženjera elektrotehnike iz Sjedinjenih Američkih Država (IEE), Fakultet tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu.

Ideja je bazirana na tome da se kroz kratke video-priče pokažu razlozi za bavljenje naukom. Kako vi gledate na to?

Odlučili smo se za kratke video priče zato što smo smatrali da je to format koji je kod mladih najviše zastupljen (jutjub video-snimci, tutorijali) i onda će sve ono što im mladi naučnici kažu u formi od dva do tri minuta činiti se zanimjivijim i pristupačnijim i samim tim smo hteli da sve te video priče stavimo na jedno mesto, tj. na sajt www.zanauku.com. Sajt će biti podeljen na tri kategorije koje će se birati po rasponu godina gde će priče i zanimljivosti biti prilagođeni onom uzrastu za koji se korisnik loguje.

Kakav i koliki značaj, po vašem mišljenju, ima nauka danas?

Mislim da je bespredmetno govoriti o tome koliki značaj nauka ima danas. Sve što nas okružuje je proizvod naučne misli i onoga kako se razvija svet. Sama činjenica da se saznanje čoveka menja toliko brzo i unapređuje da o tome govori i dokazani podatak da se danas znanja u svetu uvećavaju za onoliko za koliko su se nekada uvećavala za dve hiljade godina. Toliki napredak se danas odvija u nauci i saznanjima ljudi, da nauka zauzima osnovno mesto u našim životima.

Zašto je bitno upoznati mlade ljude sa profesionalcima iz oblasti tehnologije, inženjerstva, matematike koji će im objasniti zašto je karijera naučnika sjajna?

Pored toga što najveće interesovanje vlada za ta zanimanja ona su trenutno i najrasprostranjenija. Međutim, postoji i dalje neka barijera prema tim zanimanjima jer se smatra da su teška i komplikovana i da naukom ne može svako da se bavi, a u stvari su to upravo te zanimljive discipline za koje je potrebno samo probuditi interesovanje. Ideja je bila mlade ljude upozanti upravo sa ljudima koji su bliski po godinama sa njima, a to su naučnici koji su tek završili fakultet i kreću svoje naučne karijere i koji će im najbolje približiti ta zanimanja.

Pripremate li neki novi projekat sa vašim kolegama i šta biste preporučili mladim istraživačima koji su tek zakoračili u svet nauke?

Mi ovde, na Fakultetu tehničkih nauka, smo pokrenuli pre ovog projekta „100 razloga za nauku” i projekat „Noć istraživača” koji je jedan vid promocije nauke na neposredan način gde se nauka i naučnici dovode petkom i to je uvek poslednji petak u septembru i taj dan je u celoj Evropi rezervisan za „Noć istraživača”. Dakle, dovedimo nauku tamo gde su mladi petkom uveče i upoznajmo ih ponovo sa naučnim zanimanjima. Taj projekat je FTN zajedno sa PMF-om pokrenuo pre 5 godina i mi smo prvi koji smo dobili taj projekat u celoj Srbiji, posle toga su se pojavili još neki projekti u Beogradu.                                                                I za kraj, ono što treba preporučiti mladim istraživačima jeste da istraju do kraja u onome što žele uprkos svim poteškoćama i nezavidnom položaju nauke u Srbiji danas.

Nema komentara

Napišite komentar