BOJANA POPOVIĆ: Ne nameravam da prestanem da učim i usavršavam svoje veštine

autor: Dragana Predin 0

Novosađanka Bojana Popović izabrana je za mladu evropsku ambasadorku Zapadnog Balkana za Srbiju u okviru programa WeBalkans koji je počeo početkom septembra 2020. i trajaće do 2023. godine. Program WeBalkans, koji je organizovala Evropska Unija, na svake tri godine organizuje konkurs za nove mlade ambasadore i atašee koji će u sledeće tri godine predstavljati svoju zemlju. 

Foto: Privatna arhiva sagovornice

Članovi se biraju iz zemalja Zapadnog Balkana - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije i Severne Makedonije. Nakon završenog konkursa, Bojana je ušla u uži krug kandidata, zatim i izabrana za mladu ambasadorku za Srbiju. Po završetku osnovnih Medijskih studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu primila je nagradu za najboljeg studenta za 2019. godinu, nakon čega je upisala i master Komunikologije. Još tokom studija počela je više da se interesuje za društvene mreže. Trenutno je aktivna članica Kuće rodnih znanja i politika (Gender Knowledge Hub), gde vodi stranice društvenih mreža i obavlja komunikaciju s medijima. Kako kaže, pre upisivanja fakulteta nije znala čime će se baviti, mediji su bili nešto što je želela da izučava i vukla ju je želja za sticanjem što većeg znanja. Tek nakon završenih studija mogla je jasnije da vidi svoje sfere zanimanja, a to su ljudska prava, rodna ravnopravnost i mediji, s toga se time danas i bavi. 

Šta vas je motivisalo da se prijavite na konkurs za mlade ambasadore za Zapadni Balkan?

– Volontirala sam u jednoj nevladinoj organizaciji, kada su mi prosledili konkurs. Zainteresovala sam se, budući da, iako sam završila osnovne studije, ne nameravam da prestanem da učim i usavršavam svoje veštine. Videla sam da program podrazumeva obuke, seminare i radionice iz oblasti ljudskih prava i medija, i tada sam znala da želim da budem deo toga. 

Kako je izgledao proces selekcije kandidata za mladog evropskog ambasadora?

– Najpre je bio otvoren konkurs za slanje video materijala u trajanju od jednog
minuta, u kom su kandidati imali zadatak da predstave sebe i svoja interesovanja. Nakon toga su video snimci objavljeni na zvaničnoj stranici, na kojoj je otvorena mogućnost glasanja za kandidate. Takmičari sa najvećim brojem glasova, među kojima sam bila i ja, su ušli u završni krug, u kome je stručni žiri birao pet ambasadora i pet atašea iz svake zemlje koja je učestvovala. Na taj način sam odabrana za mladu evropsku ambasadorku Zapadnog Balkana. 

Koja su vaša zaduženja kao mladog ambasadora? Kako ćete obavljati ta zaduženja? 

– Moje trenutne obaveze su pohađanje seminara i radionica, a nakon toga izveštavanje o
društveno važnim događajima iz lokalne i regionalne zajednice, kroz stečeno znanje. Planiram da to radim kroz platforme na društvenim mrežama, budući da treba da informišem mlade ljude kojima je korišćenje istih svakodnevica. Trudiću se da kroz vizuelno kreativan i inovativan način plasiram važne događaje iz našeg okruženja.

Šta za mlade sa ovih prostora znači vaša funkcija koju obavljate i kako možete da im pomognete? 

– Za sada je moja funkcija da ih informišem i uputim na važne događaje na koje možda
nisu obratili pažnju. Verovatno ću nakon završenih obuka imati širi spekar zaduženja, ali tek smo na početku, tako da je za sada moje primarno zaduženje informisanje mladih. 

Da li su po vašem mišljenju mladi dovoljno svesni koliko su ljudska prava i rodna ravnopravnost važna?

– Rekla bih da krugovi ljudi u kojima se krećem jesu svesni važnosti ljudskih prava i ravnopravnosti. Pohađala sam jednu OEBS obuku i mogu reći da nikada ranije nisam bila u društvu tako načitanih, elokventnih i pametnih mladih žena. Oduševljena sam njihovim znanjem iz oblasti politike i rodne ravnopravnosti, te zaista verujem u buduće delovanje mladih. 

Kako obavljate svoje zadatke s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju? 

– Program je prema planu obuhvatao putovanja na seminare i radionice u regionu, upoznavanje sa ambasadorima drugih država i mladima koji su završili obuke u okviru ove organizacije. Međutim, zbog trenutne situacije to je odloženo. Trenutno komuniciramo i imamo seminare preko platforme Zoom, trudimo se da na najbolji način iskoristimo vreme provedeno u svojim kućama, nadajući se da ćemo nadoknaditi lična poznanstva u budućnosti. 

Nema komentara

Napišite komentar