Žena u kutiji: Izveštavanje o porodičnom i partnerskom nasilju senzacionalno

autor: Marijana Jakobac 294 pregleda

Medijsko izveštavanje u Srbiji o slučajevima porodičnog i partnerskog nasilja, obiluje senzacionalizmom i zadiranjem u detalje intimnog života i identiteta žrtve, o čemu najviše svedoče slučajevi koji govore o poznatim ličnostima i osobama iz javnog života, navele su novinarke i autorke radio emisije Žena u kutiji Milica Kravić Aksamit i Tamara Srijemac na završnoj godišnjoj konferenciji SOS ženskog centra "Korak bliže rodnoj ravnopravnosti - korak bliže Evropskoj uniji" koja je održana u ponedeljak 23. decembra u Istorijskom arhivu grada Novog Sada. 

 

Foto: Sos ženski centar


Pored njih na konferenciji je govorila upravnica Sigurne ženske kuće u Novom Sadu Nada Padejski Šekerović koja je istakla da nove prakse psihosocijalnog tretmana koji može da dovede do znatnog smanjenja broja nasilja u Srbiji, te da je reč je o tri odvojena sistema: onaj koji će raditi sa žrtvama nasilja, onaj koji će raditi sa nasilnicima i onaj koji će raditi sa decom", navela je ona.
O tome zbog čega se u Srbiji još uvek malo govori o rodnoj ravnopravnosti, o rodno zasnovanom nasilju, slučajevima femicida u Srbiji na konferenciji su govorile i predstavnica organizacije Iz kruga Vojvodine, Autonomnog ženskog centra, Sos ženskog centra.

Konferencija je zatvorena uz diskusiju sa publikom, na kojoj je iskazana potreba da ovakve organizacije budu više podržane od strane grada i drugih nivoa vlasti, a Sos ženski centar, prepoznat je kao značajan besplatni servis u Novom Sadu koji pruža veliku prodršku ženama koje su pretrpele nasilje. 

    Napišite komentar