Vučenić: Situacija u Srbiji podseća na Mordor, ako misliš onda si neprijatelj

autor: FoNet 0

Uprkos tome što nas Evropska unija (EU) tretira mnogo lepšim nego što jesmo iznutra, zemlji koja pregovara o Poglavljima 23 i 24 ne priliči da izgleda ovako kao Srbija, izjavila je novinarka Danica Vučenić.

Foto: Medija centar Beograd

Ona je ocenila i da bi država, koja je u toj fazi, kao posebnu dragocenost morala da neguje kritičko mišljenje i profesionalno novinarstvo. Vučenić je za Radio Slobodna Evrova (RSE) objasnila da bi takva zemlja prema kritičkom mišljenju i profesionalnom novinarstvu trebalo da se odnosi kao prema retkom dijamantu.

– Umesto toga, ona profesionalno novinarstvo, javne ličnosti i kritičko mišljenje tretira kao nepirijateljsko – ukazala je Vučenić.

Prema njenom stavu, ljudi koji zastupaju kritičko mišljenje žive konstatntno u neprijateljskom, da ne kaže, u ratnom okruženju. Takođe, ona je poručila da "valjda možemo da imamo elementarni konsenzus o pristojnosti i elementarnim građanskim vrednostima, pa da se onda sukobljavamo u okviru tih vrednosti ".

– Nisu Sergej i Branislav Trifunović neprijatelji ove zemlje zato što misle drugačije. Oni samo misle. E, u tome je problem, jer je u ovoj zemlji stalna poruka: "Nemoj da misliš. Ako ne misliš, onda si građanin, a ako misliš, onda si neprijatelj" – upozorila je Vučenić.

Situacija u Srbiji, naročito medijska slika, prema njenoj oceni, asociraju na Mordor, gde se u velikoj kuli prave vojnici koji su jako snažni, ružni i svi ih se plaše, a oni idu u pohode i ruše sve pred sobom, ukoliko ste protiv njih.

Nema komentara

Napišite komentar