Vedrana Mirković: Važno je govoriti o temama mentalnog zdravlja i podrške porodice

autor: D. S. 0

Beogradskim prajdom završena je Nedelja ponosa, a novosadska grupa IZAĐI bila je deo organizacije, te je tokom ovogodišnje Nedelje ponosa imala performans pod nazivom “Neće on biti takav”.

Član nevladine organizacije IZAĐI Filip Kocevski kao njihov doprinos navodi forum teatar.

-    To je aktivnost koja pokazuje diskriminaciju sa kojom se suočava LGBT+ zajednica u društvenom životu, a ima za cilj da navede publiku da učestvuje i reši konflikt sa kojim se suočavaju glumci i glumice, rekao je Kocevski. 

Još jedan važan događaj za grupu IZAĐI je dodela nagrada, između ostalih, i psihološkinji i aktivistkinji ove organizacije Vedrani Mirković za najveći doprinos zajednici u 2018, što Kocevski vidi kao važnu potvrdu rada organizacije. Smatra i da nauka, odnosno istraživanja ovih i sličnih tema koja nedostaju kod nas, takođe u ovom trenutku aktivistički čin, s obzirom da imaju moć edukacije i smanjenja predrasuda kod različitih profesionalaca koji dolaze u kontakt sa LGBT osobama, te da u tom smislu nagrađivanje takvih pokušaja može biti podstrek za razvijanje sličnih akcija na različitim nivoima društva.

Dobitnica nagrade Vedrana Mirković ističe da su za nju zaslužni svi iz organizacije IZAĐI.

-    Ne doživljavam nagradu kao trenutak slave ili kao nešto što sam zaslužila kao individua. Mislim da je nagreda došla jer su članovi tima Grupe Izađi prepoznali, podržali i pomogli da se neke ideje sprovedu u delo, a tiču se psihološke podrške i rada sa roditeljima na profesionalnom nivou, rekla je Mirković dodajući da je srećna što se u akcijama preduzetim u LGBT pokretu pridaje veliki značaj psihološkom zdravlju i podršci.
-    Istraživanja već decenijama dosledno pokazuju da stres koji dolazi iz marginalizacije snažno utiče na mentalno zdravlje LGBT osoba, a da je odbacivanje porodice snažan faktor rizika za probleme njihovog mentalnog zdravlja, kao što i prihvatanje od strane porodice donosi važnu zaštitu čak i u visoko homo i transfobnim sistemima i društvima.

Što se tiče same završnice ove nedelje ponosa, Beogradskog prajda, ona je prošla bez većih incidenata, ali za one do kojih je došlo Kocevski iz grupe IZAĐI nije iznenađen.

-    Njihovo Ustavno pravo je da se slobodno okupe i iskažu svoje nezadovoljstvo, ali da pritom ne ugrožavaju prava, slobodu i bezbednost drugih. Incidenti koji su se u nedelju dogodili izazvani su zbog pokušaja upada na trasu Prajda, koja je bila obezbeđena od strane policije i žandarmerije. Nadležni organi su odreagovali u skladu sa svojim ovlašćenjima i priveli su određeni broj ljudi, zbog pretnje po bezbednost skupa i svih prisutnih, rekao je za Odjek Filip Kocevski i objasnio da su zahvaljujući dobroj organizaciji u nedelju mirno prošetali glavnim gradom Srbije. 

Za razne zahteve koji se ponavljaju iz godine u godinu, kao i one koji se dodaju, Kocevski kaže da bez Beogradskog prajda nikad ne bi bili primećeni ili prepoznati. Neki od ovovogdišnjih zahteva su: usvajanja Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljašnje usluga za trans osobe, reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, kao i obrazovanje mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ovogodišnjem Prajdu učestvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a član organizacije IZAĐI kaže da prisustvo svakog predstavnika vlasti na bilo kom nivou pokazuje spremnost pozicije da “učestvuje u poboljšanju ljudskih prava LGBT+” osoba. 

Iako se na pripadnike LGBT+ populacije u Srbiji i dalje gleda na izrazito diskriminatorski način, njihova prava su se zahvaljujući zajedničkoj borbi različitih organizacija poboljšala, ali do jednakosti još nije došlo. Grupe kao što su IZAĐI i druge, nastaviće i narednih godina raznim kampanjama da se bore dok oni ne postanu jednaki kao i ostali građani ove države. 

Nema komentara

Napišite komentar