Studenti se uzdaju u psihoaktivne supstance tokom učenja

autor: Andrea Matijašević 0

Ispitni rok mnogim studentima predstavlja najstresniji period, zbog čega mnogi od njih posežu za kofeinskim tabletama, energetskim pićima, pa čak i lekovima za koje je potreban recept. Istraživanja pokazuju da svaki peti student koristi nešto od psihoaktivnih supstanci kao pomoć pri bržem i lakšem spremanju ispita.

Od lekova za koje je potreban recept najtraženiji među studentskom populacijom je „ritalin“, a daleko popularniji je kofein u obliku kafe i „guarane“.

Sanja Vujović, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta, kaže da neki studenti, pretežno momci, vrlo često koriste marihuanu, ali i jače supstance koje imaju neželjene posledice.

– Ispitni rokovi su kratki, a gradivo obimno, tako da uglavnom svi koriste nešto, ako ništa drugo bar se kafa i "guarana" piju u ogromnim količinama. Imam drugaricu sa Medicinskog fakulteta koja ima privatnog lekara koji joj je propisao neke lekove koji njoj pomažu, ali je prošli put završila u Hitnoj pomoći jer joj je bio jako povišen pritisak i bilo joj je loše – kaže ova studentkinja.

Pored privatnih lekara, studenti neretko pokušavaju da do lekova dođu bez recepta. Farmaceutkinja Milica Petković navodi da studenti dolaze u apoteke, ali tu uglavnom traže biljna sredstva kako bi poboljšali koncentraciju.

– Ono što studenti traže i za šta pitaju su sredstva koja spadaju u pomoćna lekovita sredstva. Ponekad traže i nešto što nije dozvoljeno, najčešće ’efedrin’ koji se u apotekama može naći kao ’efedrin kapi’ i koje se najviše koriste u dečijoj populaciji za inhalaciju. Šta može da se nađe van apoteka, to je već na drugima da provere – priča naša sagovornica.

Ona dodaje da studenti žive u zabludi da će im određeni lekovi poboljšati koncentraciju.

– Određeni lekovi će zaista pomoći da se produži budnost, ali to je daleko od efektivnog i kvalitetnog učenja, jer pažnja uglavnom bude rasuta na sve strane.

Kombinacija stresa, nespavanja, celodnevnog učenja i upotrebe psihoaktivnih supstanci mogu da ostave ozbiljne posledice po organizam. Doktorka Snežana Gašić kaže da se studenti vrlo često javljaju zbog posledica uzimanja raznih stimulansa.

– Najčešći problem u vezi sa ispitima je nesanica. U slučaju da nesanica potraje, oni postaju veoma umorni, nervozni, neefikasni. U slučaju da procenimo da se radi o dubljem problemu, mi ih uputimo na odeljenje za mentalno zdravlje. Nažalost, većina ih ne ode, što je greška, jer često postoje ozbiljniji problemi na kojima je potrebno raditi. Takođe se dešava da zbog stresa opadne imunološki sistem što za sobom povlači niz drugih problema, i to je jedan od razloga zbog kojih studenti dolaze.

Iako se lekovi koji mogu imati štetne posledice ne mogu dobiti bez recepta, to ne znači da se do njih i ne dolazi. Internet forumi prepuni su studenata koji traže pomoć, a isto tako i onih koji pomoć u vidu lekova sa crnog tržišta nude. Bolja koncentracija, manji stres i redovan san najčešći su razlozi zbog kojih se studenti okreću pomoćnim sredstvima. Ipak, efekat je neizvestan a reakcije na psihoaktivne supstance, pa čak i na kofein, veoma su različite i individualne.

Nema komentara

Napišite komentar