Tuzla - Grad tolerancije i ratnih gelera

autor: Marina Nikolić 0

Tuzlu, grad na severoistoku Bosne i Hercegovine, možete posetiti sa ličnom kartom i novčanikom u rukama. Na samo tri do četiri sata vožnje od Novog Sada nalazi se grad koji po svom ritmu života podseća upravo na grad iz panonske nizije.

Tuzla je preživela Drugi svetski rat kao jedan od prvih većih oslobođenih gradova u Evropi, kao i rat u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog veka kao najočuvaniji, a vremenom dobija status industrijskog grada.

Tuzla je nazvana po turskoj reči „tuz“ što znači so, a jedna od glavnih karakteristika ovog grada je tuzlanska solana, kao i rudnici soli, koji su „nahranili grad“. Iz tog vremena potiče i izreka „Cela Tuzla jednu kozu muzla“, koja se odnosi na radna mesta u solani koja je radnicima omogućila da prehrane svoje porodice.

Šetnja gradom biće za svakog znatiželjnog putnika jedno novo iskustvo. Dok koračate kaldrmom i udišete svež planinski vazduh, u razgledanju samog centra grada obuzeće vas osećaj da se nalazite u primorskom gradu. Uske ulice, koja se nikada ne seku pod pravim uglom, susreću se i stapaju u trgove. Pored kafića i tržnih centara, posebnu čar bude male zanatske radnje, koje vam između ostalog, nude rukotvorine, pletiva i suvenire kao dela tog područja. Ako odlučite da svoju pažnju posvetite i ruralnijim delovima grada, shvatićete da i oni odišu posebnom energijom. Na prvi mah imate utisak da je grad ostao zarobljen u vremenu. Zakrpljene rupe od granata u asfaltu i otisci gelera na zgradama bude jezu u svakom putniku.

Rat u Bosni i Hercegovini devesetih godina ostavio je neizbrisiv trag i u ovom gradu. Na glavnom trgu nalazi se Kapija, za koju se vezuje strašan događaj koji je odneo 71 život. Takozvani „Masakr na Kapiji“ dogodio se 1995. godine kada je bačena granata u samom centru grada. Tuzla je bila najočuvanija i odbranjena u ratu, a nakon rata puno Muslimana je imigriralo u Tuzlu. Kao jedna od pozitivnijih posledica rata, u Tuzli postoji najveći broj mešovitih brakova, i krasi je epitet „grada tolerancije“.

Na ulicama grada možete sresti prelepe devojke odevene u hidžabe i burke, prosjake koji se mole Bogu i Alahu, švercere duvana i cigareta, prodavce pirotehnike i CD-ova ali i puno užurbanih mladih ljudi. Meštani ovog grada su veoma druželjubivi, vedri i raspoloženi da pomognu i ugoste vas kao pravi domaćini. Savetovaće vam da nikako ne propustite da probate hranu u restoranima domaće kuhinje, a kao specijalitete izdvajaju ćevape u poljevu i pite.

 U kafićima možete popiti odlično kuvano vino u zimskim danima, jer vode računa o  ukusu cimeta i kriške naradže koje vinu daju posebnu aromu. A kao posebni užitak, Tuzlansko pivo predstavlja neizostavan deo šarma ovog grada. Sa dugom tradicijom ovo pivo je omiljeno u celom Tuzlanskom kantonu. Za pun doživljaj tuzlanske atmosfere, kao jedna od neočekivanih rutina meštana ovog grada je da skoro svakodnevno kupuju igre na sreću i prate izvlačenje Bingo brojeva. Iako je to izuzetno čudno za naše područje, oni dosta novca troše na greb-greb srećkice.

Tuzlu krase crkve i džamije, ali posebnu pažnju privlači mala džamija na rubu šetališta, gde većina Tuzlaka ima običaj da ubaci novčić za sreću, ako ih čeka neki važan događaj u toku dana. Takođe se ponose i svojom Međunarodnom galerijom portreta, koja u svojoj stalnoj postavci nudi veliki broj porteta domaćih i stranih autora, a neizostavna kulturna zaostavština je i spomenik Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića, tuzlanskih književnika i akademika, pored kojih možete prošetati na putu do glavnog trga.

Kao grad u kom se spaja istorija i sadašnjost, muslimanska i hrišćanska kultura, savremene građevine i ostaci ratovanja na starim zgradama, Tuzla ima mnogo toga da ponudi. Da biste se uklopili u atmosferu i duh grada jedino je potrebno da budete otvoreni prema njemu i upijete sve što vam pruža jer predstavlja ogledalo spajanja kultura, običaja, vere i tolerancije.

Nema komentara

Napišite komentar