Svetski dan celijakije

autor: Maja Sretić 0

Svetski dan obolelih od celijakije biće obeležen u subotu 14. maja, sa početkom u 10 časova u kafeu Scenario u Novom Sadu Organizator, Udruženje Vojvodine za celijakiju, odlučio je da će simbolična ulaznica biti domaći tanjir iz bezglutenske kuhinje.

foto: well-being.ie

Tokom kratkog programa oboleli će moći da čuju savete stručnih gostiju kao i da razmene međusobna iskustva.

Udruženje Vojvodine za celijakiju osnovano je 2006. godine, a članovi udruženja su oboleli i majke dece obolele od celijakije i trenutno okupljaju mali broj članova. Razlog tome je i nedovoljna informisanost, kao i manjak medijske pažnje posvećene ovakvim događajima i ovoj temi. Sami pojmovi kao što su celijakija i bezglutenska ishrana nisu sasvim jasni široj javnosti, a često ni onima koji čuju po prvi put da im je dijagnostikovana celijakija.

Celijakija je bolest koju karakteriše to što organizam ne podnosi gluten, odnosno belančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Pored žitarica nalazi se i u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane, a može da se nađe i u sredstvima za održavanje higijene usta i u lekovima. Ova bolest spada u one koje se teško prepoznaju, može se javiti u svim uzrastima, a lekari je nazivaju i „kameleonom” zato što može da se ispolji na više načina, a njeni simptomi često mogu biti dugo prikriveni ili pripisani nekim drugim bolestima. Klasični simptomi jesu poremećaj varenja, nadutost trbuha, povraćanje, afte u ustima, itd. Terapija za ovu bolest jeste striktna dijeta bez glutena. Zvanični podaci o broju obolelih u Srbiji ne postoje ali se predviđa da jedna od 100 osoba ima celijakiju, a da je na 12 obolelih samo jedan slučaj prepoznat.

Svetski dan obolelih od celijakije doprinosi tome da što više ljudi sazna o ovoj bolesti, načinu lečenja a pored toga donosi i korisne informacijama o namirnicama koje su bezbedne za konzumiranje.

Nema komentara

Napišite komentar