Studentski festival dobrih praksi na FTN-u

autor: Mia Maraš 0

Prvi Impuls festival u organizaciji studenata Scenske arhitekture, tehnike i dizajna počeo je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Raznovrstan program koji obuhvata svakodnevne radionice i predavanja, kao i pozorišni i muzički program tokom tri dana održavaće se, pored prostora Fakulteta, i u Muzeju Vojvodine, Novosadskom pozorištu i klubu Rock House II.

U razgovoru za Univerzitetski odjek, jedna od organizatora ovog festivala, Jelena Milojković, kaže da su neki od učesnika scenski umetnik Dijego Rohas, spisateljica i dramaturškinja Minja Bogavac, kulturolog Goran Tomka kao i da je tokom realizacije festivala fokus stavljen na scenski dizajn.

Kako ste došli na ideju za organizovanje festivala ovakvog tipa?

- Smer Scenska arhitektura, tehnika i dizajn je sam po sebi interdisciplinaran i kao studenti dolazimo u dodir sa različitim iskustvima i izazovima koje savladavamo tokom studija. Veliki deo našeg rada zasniva se na osmišljavanju i realizaciji različitih projekata, te smo prepoznali potrebu da u okviru smera postoji festival koji promoviše dobre prakse kojim se bavimo, a koje su u domenu scenskih umetnosti i dizajna.

Da li ste naišli na neke poteškoće tokom organizacije, ako se osvrnemo na to da se festival održava na čak četiri lokacije i da su organizatori pre svega studenti?

- Na samom početku, kada se poveo razgovor o ideji za Impuls festival, naišli smo na veliko razumevanje i podršku od strane profesora i asistenata na fakultetu. Nažalost, najveći broj poteškoća na koje smo naišli su finansijske prirode, ali smo u okviru rada na fakultetu naučili kako da se izborimo sa takvim hendikepom. Veoma smo ponosni na činjenicu da smo u svakoj instituciji koju smo kontaktirali naišli na pozitivnu reakciju i da su nam zaposleni drage volje izašli u susret i pomogli.

S obzirom na to da je ulaz na festival besplatan, a program obiluje raznovrsnom ponudom radionica, predavanja ali i pozorišnih predstava i muzičkih nastupa, kako ste uspeli da obezbedite veliki odziv različitih učesnika?

- Trudili smo se da program festivala oblikujemo tako da to bude festival na koji bismo mi otišli i da kroz program ponudimo sadržaj koji bi bio zanimljiv ne samo studentima, već i svim zainteresovanim stranama koje takođe zanimaju pozorište, muzika, kao i mnoge druge umetničke discipline i prakse. Na samom početku smo nedeljama predlagali i kontaktirali umetnike, autore, grupe autora, muzičare, predavače, pozorišne trupe i sve koje smo indentifikovale kao aktivne stvaraoce i kao nekoga od koga bismo volele da čujemo nešto iz oblasti edukacije i dosadašnjeg rada. Deo učesnika smo na nekim ranijim događajima imale prilike da upoznamo i ostvarimo kontakt, neke od učesnika smatramo prijateljima dok smo neke učesnike prvi put kontaktirale za potrebe festivala.

Organizatori navode da je ovaj festival sjajna prilika da se studenti regiona udruže i doprinesu razvoju kulture. Na koji način će Impuls festival podići nivo kulture u Novom Sadu?

- Bilo nam je važno da se tokom realizacije festivala fokus stavi na scenski dizajn i na dostupnost svih programa jer želimo da promovišemo nova znanja i dobre prakse u obrazovanju i radu. Smatramo da smo kao studenti i budući profesionalci u obavezi da budemo aktivni članovi društva i da moramo da doprinesemo na najbolji mogući način, a to je saradnja, transparentnost i pristupačnost. Pored raznovrsnog programa, potrudili smo se da ostvarimo saradnju sa studentima srodnih fakulteta i da neke od njih tokom trajanja Impuls festivala ugostimo i pošaljemo poruku da su dobrodošli i da želimo da negujemo kolegijalne odnose.

Akcenat stavljate na aktivno učešće posetioca u radionicama i predavanjima. Smatrate li da je to dobar način da se studenti zainteresuju za neke teme i profesije o kojima su do tada malo znali?

- Kroz iskustvo koje smo sticali tokom studija, naučili smo da je najvažnije saslušati sagovornika i da bi bilo poželjno uzvratiti mu kroz razumevanje i aktivno učešće u dijalogu. Za nas je to primer dobre prakse koju želimo da prenesemo na sve učesnike i posetioce Impuls festivala jer je aktivno učešće i razumevanje neophodno u nastavku dijaloga. Razmene misli i ideja u prijatnom ambijentu na teme koje nas interesuju smatramo dobrom polaznom tačkom u radu. Takođe, slušajući povratne informacije od kolega i sagovornika uvek saznamo nešto novo i korisno jer svaka osoba jedinstveno percipira svet oko sebe.

Ulaz na celokupan program Impuls festivala je besplatan, dok je prijava za prisustvo radionicama dostupna u onlajn formi, a mesto na predstavi potrebno je rezervisati na [email protected].

Nema komentara

Napišite komentar