Srpski programeri osvojili tri medalje

autor: Tanjug 0

Četvorica programera iz Srbije osvojila su tri medalje na 26. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Tajpeju na Tajvanu, rekao je vođa ekipe Srbije Nikola Milosavljević.

foto: bryanxu.com

Na ovogodišnjem takmičenju, u kojem je učestvovalo 311 takmičara iz 82 zemlje, programeri iz Srbije osvojili su dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Marko Stanković, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, dobili su srebrnu medalju. Ivan Stošić, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio je bronzanu medalju.

Na takmičenju je učestvovao i Andrej Ivašković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, kome je nedostajalo pet bodova do bronzane medalje, naveo je Milosavljević u pisanoj izjavi.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je nakon okružnog i državnog takmičenja i Srpske informatičke olimpijade, kao završnog stupnja klasifikacije.

U kreiranju i odabiru zadataka za ova takmičenja, održavanju sistema za automatsko testiranje i u pripremama učenika, svake godine učestvuje Državna komisija za takmičenja iz informatike koju čini tim od petnaestak ljudi, uglavnom studenata koji su i sami bivši takmičari.

Završne pripreme u trajanju od sedam dana održane su  u Istraživačkoj stanici Petnica i finansirao ih je „Microsoft development center Serbia“. Troškove puta na Međunarodnu informatičku olimpijadu pokrilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Nema komentara

Napišite komentar