Šorom, sredom: lična karta Vojvodine

autor: Marija Grbić 0

Promocija knjige televizijskog i radio voditelja Bore Otića „Šoroм, sredom” održana je juče na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu. „Šorom, sredom” je skup priča o životu Vojvođana koje je Otić skupljao godinama radeći emisiju „Petkazanje”, ali i onih koje su plod njegove mašte.

Foto: Marija Grbić

Ispunjena crticama iz života vojvođanskih seljaka, njihovim običajima, kulturom, navikama, govorom prepunom arhaizama, knjiga predstavlja čuvara tradicije jednog naroda. „Golubinjak”, „Pilot Žića”, „Deda Ika”, samo su neke od priča koje propraćene autentičnim fotografijama otimaju od zaborava duh Vojvođana.

Pored autora na promociji je govorio novinar i književnik Đorđe Randelj koji je rekao da ova knjiga ima veliki značaj, jer se na osnovu nje može rekonstruisati život na prostoru Vojvodine.

– Ovo je lična karta Vojvodine. Njen sadržaj su svi vojvođanski napori, sva naša htenja, sva tugovanja, sve ljubavi. Kao što crna kutija može da kaže dosta o letu aviona u slučaju nesreće, tako ova knjiga može da kaže kako se u Vojvodini živelo, šta se jelo, kako smo gajili stoku, kako smo se ženili i udavali, kako smo patili. Zato je ovo najava i početak monografije Vojvodine – izjavio je Randelj i dodao da je ova knjiga svetionik u modernom društvu kiča, jer govori o radu, marljivosti, domaćinstvu, vaspitanju dece, o sticanju i napretku.

Otić je istakao najznačajnije trenutke dvanaestogodišnjeg rada oslikavanja ravnice u emisiji „Petkazanje”.

– Do sada je bila nagrada lista Dnevnik za reportažu, zatim godišnja nagrada „Jaša Tomić” Društva novinara Vojvodine, Februarska nagrada grada Novog Sada za 2011, i retko ko da je skupio sve ove nagrade iz naše branše. U ovoj knjizi ima nekih 40 priča, stvarnih i izmišljenih ljudi. Prvi put se desilo, u poslednjih 15 godina da je neko štampao knjigu ćiriličnim i latiničnim pismom, pa ako je nekom komplikovano jedno, ima drugo – rekao je Otić i dodao da je ova knjiga bećarska, jer je naslov inspirisan pesmom „Šorom sredom, svima mater redom” u kojoj se opisuje povratak bećara kući iz kafane.

Atmosferu na promociji „podgrevao je” bend „Apsulutno romantično” prateći Otićeve reči taktovima gitare.

Nema komentara

Napišite komentar