Sloboda nema cenu - tribina o trgovini ljudima

autor: Jovana Simeunović 0

Tribina „Stop trgovini ljudima“ održana je u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Moto ovogodišnje kampanje posvećen je zdravstvenim radnicima  kako bi u toku svog rada mogli da prepoznaju oblike trgovine ljudima, načine ulaska i eventualno žrtve sa kojima se najčešće prvi susreću.

Prisutnima se obratio sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić, ističući da je cilj predavanja informisanje javnosti  kako bi se smanjila mogućnost da neko uđe u lanac trgovine ljudima.

Treneri za program prevencije trgovine ljudima iz Crvenog krsta Nikolina Milošević i Aleksandra Ćetojević prikazale su kroz prezentacije najčešće oblike trgovine ljudima, načine na koje žrtve bivaju uvučene u lanac trgovine, ali i kako zaštititi i prepoznati one koji su postali žrtve.

Publika je dobila priliku da postavi pitanja i predsedniku policijske uprave Novog Sada u odeljenju za strance, ilegalnu migraciju i suzbijanje trgovine ljudima Zlatku Ćoroviću, koji je objasnio koji su zadaci policije i da postoje male razlike između trgovine ljudima, zlostavljanja u porodici i prostituciji, koji se često mešaju, ali da i pored toga treba obavestiti policiju:

- Obaveza svakog lekara je da se sve što se učini sumnjivim prijavi. Dosta slučajeva  trgovine ljudima proističe iz porodice. Postoji situacija gde je vrlo teško primetiti da je pacijent žrtva trgovine, ali ako vam neko dođe sa modricama nanetim nasiljem a kaže da ih je zadobio pri padu, treba obavestiti nadležne - smatra Ćorović.

Učesnici tribine su anketirali publiku o njihovoj informisanosti o ovom globalnom fenomenu, a svi prisutni su dobili prospekte sa osnovnim informacijama i savetima o ovoj temi.

Studentkinja Medicinskog fakulteta Sara Žurovski, koja je posetila ovu tribinu, smatra da su znanja koja je stekla pozitivno uticala na nju:

- Postala sam pažljivija. Čula sam i ranije za trgovinu ljudima, ali sam oduvek mislila da je to daleko od mene. Kada sam prošle godine prvi put posetila ovu tribinu postala sam svesnija i stalno sam pričala svojim prijateljima o tome, kazala je Sara.

Tribinu je zatvorio predsednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Aleksandar Kobilarov, pozvavši prisutne na sledeću tribinu povodom legalizacije marihuane, koja će se održati sredinom novembra.

Nema komentara

Napišite komentar