Sezonski poslovi za studente

autor: Milica Simić 0

Mnogi studenti će letnji period provesti radno. U zavisnosti od motiva i novca koji žele da zarade, posao traže u Srbiji ili u inostranstvu. Oni kojima je dovoljno da zarade za džeparac ili letovanje ostaju da rade u Srbiji, a studenti koji žele više odlaze u Ameriku ili evropske zemlje. 

foto: radnivrijeme.info

Zarada u inostranstvu je daleko veća, ali su i troškovi za odlazak visoki. Za odlazak u Ameriku potrebno je da uložiti oko hiljadu evra.

Usluge agencije „Experience“, koja je posrednik za odlazak studenata u Ameriku, ove godine iskoristilo je 400 studenata. Oni će u periodu od 21. maja do prvog oktobra boraviti u gradovima širom SAD-a.

– Najbolje zarađuju oni koji rade restoranske poslove zbog bakšiša koji dobijaju. Pozicija koju će dobiti zavisi od znanja engleskog jezika. Neki studenti idu u Ameriku da bi usavršili znanje engleskog jezika, neki da bi zaradili novac, a neki da bi putovali – kaže koordinatorka programa agencije „Experiance“ Biljana Milošević.

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Božidarka Marčeta sredinom juna otići će po drugi put u Ameriku, prenstveno zbog iskustva, a onda zbog zarade i putovanja.

– Prošle godine sam radila po dva posla, što je u početku bilo naporno, ali kasnije sam se navikla. Poslodavci su bili veoma ljubazni i pomagali su nam kad god je bilo potrebno. Upoznala sam dosta ljudi, a sa nekima sam ostala u kontaktu. Želja mi je da ove godine idem opet, da proputujem još malo i zaradim za sve što mi je potrebno. Kada je zarada u pitanju, poslovi za studente u Srbiji i SAD ne mogu da se porede – priča Božidarka Marčeta.

Rad u evropskim gradovima je manje popularan, ali isto tako privlačan. Put manje košta, a studenti uglavnom odlučuju da odu u primorske gradove. Studentkinja Ana Babić je ove godine otišla na Maltu.

– Volim more, a ovo mi je prilika da radim i da posle radnog vremena uživam na plaži. Znam da ne mogu mnogo zaraditi, ali imaću dovoljno da platim putne troškove, troškove smeštaja i da mi ostane, a pritom ću celo leto biti na letovanju – kaže Ana Babić.

foto: seasonalwork.co.nz

Većina studenata koji ostanu u Srbiji poslove pronalazi preko studentskih zadruga. Najčešće su to poslovi konobarisanja, promocija i rada u supermarketima. Dnevnica je oko hiljadu dinara, dok konobari dobijaju više zbog bakšiša. Ipak, zadruge ne mogu svim zainteresovanim studentima da pronađu posao jer nema dovoljno ponuda, pa tako u gotovo svim studentskim zadrugama samo 40 odsto članova radi.

Posao se može naći i bez posredovanja zadruga. Studentkinja Radmila Savić već nekoliko godina tokom leta bere sezonsko voće, a zarada zavisi od toga koliko kilograma nabere.

– Beremo maline, jabuke, kupine, jagode, višnje. Uglavnom plaćaju po kilogramu. Posao jeste naporan i izuzetno malo studenta ga radi. Primetila sam da uglavnom rade penzioneri. Ako se radi svaki dan, može dobro da se zaradi – objašnjava Radmila Savić.

Sezonski poslovi su popularni i među studentima u Hrvatskoj. Najviše rade oni u primorskim gradovima, ali neretko se i studenti iz kopnenih delova Hrvatske odluče da odu na more da traže posao. Studentkinja Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba Kristina Macuka radi u baru na plaži u Istri i zadovoljna je zaradom.

– Za dva meseca mogu da zaradim od 2.000 do 2.700 evra, a pored toga atmosfera u baru je dobra, pa ponekad nemam osećaj da radim, nego da se provodim. Stekla sam utisak da mnogi studenti koji sebi ne mogu da priušte letovanje dođu u primorje i rade, a ujedno su na letovanju – priča Kristina Macuka.

Zbog bolonjskog sistema obrazovanja, koji podrazumeva obavezno prisustvo na fakultetu,  za većinu studenata je letnji period jedina prilika da rade. Zbog poslova koji obavljaju tokom leta mnogi od njih  propuste junski i septembarski ispitni rok, ali se vraćaju na vreme za oktobarski. 

 

Nema komentara

Napišite komentar