RTV iz ugla studenata novinarstva

autor: Marko Apostolović 0

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu juče je održana tribina „Pomeri RTV“, u saradnji fondacije „Slavko Ćuruvija“ i pokreta „Podrži RTV“. Na tribini se govorilo o istraživanju programske sheme pokrajinskog javnog servisa, sa ciljem da se čuje mišljenje studentata povodom poboljšanja programa.

Koordinatorka projekta Sanja Kljajić predstavila je istraživanje kroz kratku prezentaciju o javnim medijskim servisima i zaključcima koji su doneti: 

– Ono što bi RTV već danas mogao da uradi jeste da uvede Ombudsman javnog medijskog servisa koji bi imao svoju emisiju sa direktnim javljanjem građana u vidu pohvala, kritika i predloga. Ombudsman bi to prosleđivao nadležnim urednicima koji bi potom korigovali program – rekla je Kljajić i navela da bi programski savet trebalo da organizuje javne rasprave u gradovima Vojvodine.

Studentima je predstavljen projekat kroz prezentaciju koja je pokazivala mišljenja građana u posećenim opštinama i primere izveštavanja RTV-a sa tih mesta. Takođe je prikazano o čemu je vojvođanski javni servis najviše izveštavao u poslednjih godinu dana, gde su preko polovine vesti bili pseudodogađaji inicirani od strane državnih funkcionera.

Sanja Kljajić negativno je ocenila dosadašnji sistem rada i smatra lošom praksom to što članove programskog saveta bira Upravni odbor sa uže liste koju mu prosleđuje skupština Republike Srbije.

– Upravni odbor koji bira Programski savet ne sme istovremeno i da ga kontroliše – zaključila je koordinatorka projekta, ističući podršku civilnog sektora kao bitan faktor u popravljanju ovog problema.

Član Programskog saveta Radio televizije Vojvodine Zoran Samardžić je kao glavni problem slabog napretka naveo slabu posećenost javnih rasprava koje je Savet dužan da organizuje.

– Građani nisu zainteresovani za ovakva pitanja. One koji plaćaju pretptlatu ovo bi trebalo jako da zanima. Ako mi nemamo povratnu informaciju, mi ne znamo šta nije u redu – rekao je Samardžić. Programski savet slaže se sa stavom da fali kvalitetnih novinarskih emisija, debata i emisija u kojima građani mogu da izlože svoje probleme.

Na pitanje u vezi sa promenom gledanosti, kao i na to kako Savet reaguje u takvim situacijama, Samardžić je rekao da oni „samo daju preporuke i ništa više“, te da od redakcije ne dobijaju nikakvu povratnu informaciju.

Volonter u rusinskoj redakciji RTV-a Andrej Oros kritikovao je nezainteresovanost za program za mlade i rekao da oni za pravljenje programa ne dobijaju adekvatnu opremu.

– Ja radim na radijskoj emisiji u kojoj zvuk snimamo mobilnim telefonom. Na javnom servisu ne bi smelo da se dozvoli da se pušta zvuk tako niskog kvaliteta – rekao je Oros i dodao da zbog toga što nemaju novčane naknade za rad, oni ne mogu da ulažu u opremu, te nisu u mogućnosti da emisiju snimaju na terenu.

Koordinatorka projekta „Pomeri RTV“ Sanja Kljajić je na kraju tribine zamolila studente da se stave na mesto urednika javnog servisa i da kažu kako bi oni poboljšali njegov program. Student treće godine novinarstva Marko Lazić izneo je svoje mišljenje, naglašavajući da je RTV regionalni medij:

– Mislim da RTV uopšte ne treba da izveštava o radu organa neke republičke vlasti. Zato imamo RTS. I već kad postoji taj prostor od pola sata, zašto ne bi bio popunjen pričama i temama koje su vezane za Vojvodinu, kako bi za njih čuo i ostatak Srbije – predložio je student, dok su ostale njegove kolege rekle da ne gledaju RTV zato što nije prilagođen mladima, a programsku shemu okarakterisali kao dosadnu.

Ovo istraživanje rađeno je u toku prošle godine, u osam opština širom Vojvodine, gde su građani upitani o tome da li misle da RTV ispunjava dužnosti javnog servisa. Rađeno je u tri faze, zajedno sa analizom kako su druge države rešile programske sheme javnih servisa, rad Programskog saveta RTV-a i, na kraju, analiziran je rad pet informativnih emisija sa Javnog medijskog servisa Vojvodine. 

Nema komentara

Napišite komentar