Put Novog Sada ka prestolu Evrope

autor: Gordana Tošić 0

Novi Sad je krajem aprila zvanično ušao u izbor prvih pet gradova kandidata za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine. Ove godine je kandidatura prošla u drugačijem svetlu od prošlogodišnje, a postavlja se pitanje šta je ono što se promenilo u pristupu za samo godinu dana?

Ove godine se u podršci kandidaturi Novog Sada pridružilo gotovo 100 omladinskih organizacija iz Novog Sada, i preko 20 inostranih, od kojih su 80 njih objedinjene u neformalni Omladinski forum koji je nastao u sklopu ove inicijative. Vukašin Grozdanović, koordinator inicijative za kandidaturu kaže da je ovaj forum okupio zainteresovane za kandidaturu, ali on takođe i razmatra stanje procesa kandidature i bavi se drugim važnim temama vezanim za omladinsku politiku u našem gradu.

– Ideja je da Forum preraste u stalni prostor za saradnju i komunikaciju po pitanjima omladinske politike u Novom Sadu i nakon kandidature– rekao je Grozdanović.

Ranija kanidatura Novog Sada za EPM 2018. godine je prošla bez uspeha, pošto je titulu odneo portugalski Kaškaiš. Nedostatak prošlogodišnjeg izbora je bila mnogo manja podrška mladih i omladinskih organizacija. U projektnom timu bilo je osam organizacija, dok je podršku dalo još 60 njih, što je mnogo manji broj nego ove godine. Takođe, bio je nedovoljno dobro organizovan proces kandidature, pošto u budžetu Grada nisu bila unapred predviđena sredstva za kandidaturu, nego su iskorišćena sredstva predviđena za Lokalni akcioni plan za mlade (LAP), koji je inače predviđen za godišnje finansiranje projekata omladinskih organizacija. Ovog puta projekat se finansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada sa 14 miliona dinara koji su namenjeni za proces apliciranja i za konkurs za programsko finansiranje.

Prema rečima Grozdanovića, za Novi Sad bi titula značila da je pravac saradnje mladih i omladinskih organizacija dobro uticao na razvoj omladinske politike u gradu i da je prepoznat od strane evropskih institucija kao što je Evropski omladinski forum.

– Sav rad na unapređenju omladinske politike trebalo bi da unapredi uslove života i rada mladih, da proširi perspektive i mogućnosti mladih u Novom Sadu– ističe Grozdanović.

Foto: Jelena Božić

Raniji rezultati su pokazali da su prethodni gradovi prestonice postigli pozitivne rezultate u oblasti turizma. Rumunski Kluž je 2015. godine kao prestonica mladih imao 14 hiljada turista više u odnosu na godinu pre, a grčki Solun je uspeo da obezbedi preko milion evra donacija stranih ambasada i projekata u 2014. godini.

Sledeća faza kandidature počinje od juna i traje do kraja septembra, kada će biti predata finalna verzija aplikacije. U međuvremenu će biti realizovane predviđene akcije i planovi, a u novembru će biti objavljen pobednički grad. Osim Novog Sada, u uži izbor ušli su i Amijen (Francuska), Deri Siti i Strabane (Severna Irska), Mančester (UK) i Peruđa (Italija).

Evropska prestonica mladih je titula koja se dodeljuje jednom godišnje nekom evropskom gradu. U tom periodu taj grad dobija šansu da prikaže svoj omladinski kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvoj. Takođe, cilj je i promovisanje saradnje mladih između i unutar evropskih gradova. Inicijativu je pokrenuo Evropski omladinski forum 2009. godine.

Nema komentara

Napišite komentar