Prvi april za novinare nije bio Dan šale

autor: Iva Gajić 0

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić ove nedelje je provela noć u pritvoru zbog teksta o manjku zaštitne opreme za medicinsko osoblje Kliničkog centra Vojvodine, odakle je stigao demanti. Hapšenju je prethodio Zaključak o informisanju u vreme pandemije koji je usvojila Vlada Srbije, i po kom se sve informacije, izuzev onih koje dolaze iz kriznog štaba, smatraju netačnim i neproverenim.

Foto: Nova.rs

Vlada je ovim dokumentom centralizovala informisanje, smatraju udruženja novinara koja su zahtevala njegovo povlačenje. Oni su naveli da se time narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je za agenciju Beta da prema spornom zaključku „taj centralni Krizni štab, koji čine uglavnom funkcioneri vladajuće partije, dobija ekskluzivno pravo određivanja istinite, tačne i proverene informacije“. Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović dodao je da bi „ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima, te bi imala obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku“. Predsednica Vlade Srbije je nakon burnog reagovanja javnosti zbog hapšenja Ane Lalić odlučila da povuče Zaključak o informisanju u vreme vanrednog stanja. „Ukoliko će uredba zaista biti ukinuta, to je vredelo noćenja u pritvoru", rekla je Lalić po izlasku iz pritvora.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je glavna poruka ovakvih poteza vlasti, kao što je hapšenje nezavisnih novinara „zastrašivanje javnosti, kao i samih novinara i novinarki koji obavljaju posao u interesu te javnosti”. Novosadska novinarska škola pozvala je sve nadležne organe da se protiv lažnih vesti bore iznošenjem istinitih, pravovremenih i potpunih informacija pred građane Srbije, a ne selektivnim kažnjavanjem novinara koji se bave temama od javnog značaja.

Lalić ističe da za sve što je napisala u tekstu postoje svedoci, ali da ona ni po koju cenu neće odati svoje izvore. „Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama“, napisala je Ana Lalić za portal Nova.rs.

Nema komentara

Napišite komentar