Protestni hor deo nultog Autonomnog festivala žena

autor: Jovana Simić 69 pregleda

Od 21. sepembra do 10. oktobra u Novom Sadu održaće se nulti Autonomni festival žena pod nazivom ,,Kultura nenasilja – program uživo”. Protestni hor biće uvod u festival, a Bulevar Books, KC Lab, ali i ulice grada, biće lokacije na kojima će se čuti njegova uvertira. Program će se moći pratiti i onlajn, a na pomenutim lokacijama izvodiće se uz potrebne epidemiološke mere. 

Foto: SOS ženski centar

Organizator festivala ,,Kultura nenasilja, program uživo” je SOS ženski centar u saradnji sa aktivistkinjama, teoretičarkama, umetnicama grada i gošćama iz drugih gradova. Psihološkinja i koordinatorka SOS ženskog centra Ivana Perić za Univerzitetski odjek naglašava da nije bitno znati pevati da bi bili deo ovog hora. 

,,Protestni hor je govorni hor koji se buni protiv nasilja, i to ne samo jednog oblika nasilja već protiv svih njegovih oblika. Kako je to govorni hor, osobe koje učestvuju ne moraju da znaju da pevaju, bitno je da žele da podignu glasove protiv nasilja. Istiniti događaji i činjenice o nasilju oko nas, naročito o nasilju nad ženama, odakle smo i krenuli, obrađene su dramaturški kroz tekst i poenta nam je da na taj način dopremo do građana, građanki i predstavnika institucija”, kaže Perić i dodaje da je cilj SOS ženskog centra da pozovu ljude da aktivno pristupe i postanu deo ove inicijative.

,,Mnoge žrtve se više ne obrate za pomoć jer se plaše institucionalnih procedura. Realnost je da su se one u tim slučajevima obraćale i niko na vreme nije reagovao. Naravno, imamo i dobrih primera gde žrtva prijavi nasilje i dobije podršku i sve mere zaštite. Važno je da podignemo svest o važnosti same prijave nasilja. Ako nemamo prijavu nemamo ni slučaj, što znači da nemamo ni evidenciju da je žena nekad bila u riziku, a što bi moglo da joj pomogne kasnije kada se ponovo nađe u nekoj situaciji poput one u prijavi. Ovako ostaje iza zidova ćutanja. Naš cilj je da razbijemo tu tišinu delujući zajedno jer se ovo tiče svih nas. Ovde su se okupile žene iz različitih branši, ali sve nas spaja isti cilj, a to je ono što je nedostajalo Novom Sadu – povezivanje“, objašnjava Perić.

    Napišite komentar