Preventivni pregledi su najuspešnije oružje protiv raka

autor: Zorica Jelić 0

U cilju promovisanja zdravlja, podizanja svesti i unapređenja zdravstvene kulture, u Kalendaru javnog zdravlja mart se obeležava kao „Mesec borbe protiv raka“.

U Srbiji je 2011. godine dijagnostikovano skoro 37.500 novih slučajeva obolevanja i oko 21.000 ljudi koji su umrli od raka, piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“.  Naša zemlja se svrstava među zemlje sa srednjim rizikom obolevanja i umiranja od malignih bolesti u Evropi. U Vojvodini je od malignih tumora, prema poslednjim podacima Registra za rak Srbije, umrlo 6.083 građana.

Stručnjaci smatraju da je oko dve trećine malignih tumora moguće sprečiti redovnim odlaskom na kontrole i usvajanjem zdravog načina života. Najbolji način borbe je sprečavanje nastanka bolesti, kao i neizlaganje poznatim faktorima rizika koji su posledica savremenog načina života. Glavni uzroci nastanka raka jesu nepravilna ishrana, pušenje, virusne infekcije, alkohol, promiskuitet, UV zračenje i stresan način života.

Studentkinja Nevena Arsenijević se poverila da, iako ponešto zna o ovoj bolesti, to ipak nije dovoljno:

- Ne znam mnogo toga o malignim bolesima, ali su mi poznati neki od uzroka. Iako smo donekle svesni da nas cigarete, alkohol i odlasci u solarijum mogu dovesti do najgorih bolesti, ne odustajemo, smatrajući da će baš nas sve to zaobići - kaže ova studentkinja Filozofskog fakulteta.

Sprečiti nastanak raka nije nemoguće. Upravo zbog toga je važno što ranije otkriti bolest. Više od 90 odsto bolesnika s karcinomom dojke, grlića materice, debelog creva i prostate može se izlečiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadijumu i ispravno leči. Ključ za rano otkrivanje raka je kontrolni pregled.

Sonja Radulović, organizartorka ovogodišnjih tribina, u ime Saveza društva za borbu protiv raka naglašava da je najvažniji činilac sprečavanja raka čovek:

- Čovek sam može da učini najviše za svoje zdravlje, ali ga zato treba edukovati.

Putem vaspitno-obrazovnog procesa, a u okviru zaštite, čuvanja i jačanja zdravlja mlade populacije, ovog marta biće održane tribine na temu „Mladi u borbi protiv opakih bolesti”, a sve to da bi se direktnim pristupom i prezentacijama promenio nivo znanja o malignim oboljenjima, naročito prevenciji. 

Nema komentara

Napišite komentar