Poruka mladima: Pijte pametno

autor: Jovana Simeunović 0

Mladi se prerano izlažu “čarima” alkohola, a iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu, putem projekta „Ne piju svi“, poručuju kako da se pametnije konzumira alkohol i smanje negativne posledice.

Foto: Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

U okviru edukativne prezentacije studenti su imali priliku da čuju nešto više o „bindž“ obrascu pijenja, odnosno pijankama kao i o dugoročnim i kratkoročnim posledicama koje one izazivaju, kako alkohol utiče na naš nervni sistem i zbog čega dolazi do gubitka pamćenja kada se napijemo. Osim toga govorilo se i o trovanju alkoholom i načinima kako da se pomogne osobama u takvom stanju.

Doktorka medicine Tatjana Tamaš rekla je da je ideja ovog projekta da se mladima skrene pažnja na opasnosti kojima se izlažu konzumirajući alkohol, ali i da se nauče kako da sebi odrede granicu i „pametno piju“:

– Trudimo se da ih podstaknemo na razmišljanje o unosu alkohola tako da i ako piju izaberu da piju manje količine. Mi ne možemo da utičemo na to da mladi ne piju uopšte i svesni smo da 40 odsto studentske populacije konzumira alkohol pre nego što dođu na fakultet, tako da pokušavamo da ih barem posavetujemo kako da, kada već piju, rade to pametno – poručila je Tamaš.

Kako ne bi došlo do većih posledica, mladima se preporučuje da smanje unos alkohola tako što će sebi odrediti granicu, napisati spisak „za i protiv“ i naučiti da odbiju piće.

Koordinatorka programa Gorica Kapor zadovoljna je zainterovanošću studenata i kaže da se pozitivne promene već primećuju:

– Studenti su zainteresovani za sve vrste preventivnih aktivnosti pa je samim tim i nama ovo podsticaj da nastavimo projekat. Ovo je druga godina da ga mi sprovodimo, a svaka preventivna aktivnost koristi društvu – istakla je Kaporova, dodajući da treba što više ulagati u prevenciju, jer je, kako kaže, uvek “bolje sprečiti nego lečiti”.

Student Medicinskog fakulteta Dominik Aleksi kaže da je kroz predavanje dosta naučio i smatra da ovakvih projekata treba da bude više, jer mladi nisu svesni kolikoj se opasnosti izlažu kada piju u velikim količinama:

 – Ovo je dobar način da se mladi edukuju i spreče potencijalne posledice pri napijanju. Predavanje je zanimljivo i mnogo koristi jer sam sada shvatio kako treba da pijem i šta može da se dogodi ako ne vodim računa. Mladi bi trebalo da dolaze na ovakva predavanja – poručio je Dominik.

Projekat je napravljen u saradnji „Preventivnog centra“ i gradske uprave za zdravstvo Novog Sada, a zainteresovani će moći da poslušaju predavanje i naredne srede u 10 sati u svečanoj sali Zavoda.

Nema komentara

Napišite komentar