Porodično nasilje je u porastu

autor: Dunja Funduk 0

Od početka godine do danas u nasilju u porodici u Srbiji su ubijene 34 žene, sedam više nego prethodne godine, te je jasno da nasilja u porodici svakim danom  ima sve više, zaključak je tribine "Žena sam. Sigurna sam."

Foto: Dunja Funduk

Psihološkinja i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu Nada Padejski Šekerović rekla je da je nasilje višestruko reverzibilni proces i da se nasilnik bez ozbiljnog psiho-socijalnog tretmana nikada neće promeniti "sam od sebe".

– Žene često greše misleći da će njihova ljubav i privrženost nasilniku biti okidač za promenu. Neće. Istraživanja su pokazala da žene imaju iracionalno uverenje da je deci neophodno da rastu uz oba roditelja u celovitoj porodici, ali to nije tačno. Deci je neophodna ljubav, pažnja i nežnost, a to rasturena porodica i nesrećna žena ne mogu da pruže – kazala je Padejski Šekerović i dodala da prave prevencije od nasilja nema, kao i da laici ne mogu da na prvi pogled prepoznaju potencijalno nasilničko ponašanje.

Kroz niz primera iz prakse potkrepljene audio snimcima intervjua sa ženama žrtvama nasilja psihološkinja je prikazala kroz kakve sve vrste nasilja štićenice Sigurne kuće prolaze i kada se odlučuju da potraže pomoć. Ona navodi da prihičko zlostavljanje često ženama pada teže od fizičkog, ali da ono u 54 odsto slučajeva bude praćeno nekim drugim oblikom nasilja.

Koordinatorka SOS službe "...iz kruga – Vojvodina", Ivana Nikolić, kaže da ova organizacija primi više od deset hiljada poziva godišnje, od žena koje u velikom procentu nisu spremne da preduzmu bilo kakav korak, već samo žele da ispričaju svoju priču.

– "...iz Kruga" se bavi pružanjem podrške i pomoći svim ženama žrtvama nasilja, a posebno ženama koje imaju neki invaliditet. One su podložne i prinudnoj izolaciji i čestom zanemarivanju, što ih čini još ugroženijima, ako se to uopšte može reći – rekla je Nikolićeva i objasnila  da organizacija "...iz Kruga" kao nevladina organizacija ne daje savete i maksimalno poštuje pravo na privatost svih žena koje se odluče da pozovu SOS telefon, sem kada im je život ugrožen.

1829. godine prvi put je u Velikoj Britaniji zakonski ukinuta apsolutna moć muškarca nad ženom kao njegovom svojinom, a prvo specijalizovano sklonište za žene otvoreno je 1971. godine. U Novom Sadu, Sigurna ženska kuća postoji od 2006. godine i na šest meseci zbrinjava žene žrtve nasilja sa decom. Ovaj period nekada je i duži, ako se postupak protiv nasilnika ne reši zbog tromosti sistema.

"...iz Kruga – Vojvodina" postoji od 2007. godine i pruža podršku ženama sa invaliditetom žrtvama nasilja i trudi se da ojača društvenu svest o diskriminaciji žena sa invaliditetom. Broj SOS telefona je 0800 10 10 10, a poziv je besplatan.

Tribina pod nazivom "Žena sam. Sigurna sam." organizovana je od strane Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu. Sledeća tribina "Žena sam. Uspešna sam." biće održana 22. decembra u 17 časova u svečanoj sali Zavoda za zaštitu studenata u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar