Ovoga puta postoji snimak, a nekada ga nema

autor: Valentina Sigeti 0

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo rekla je da je ministar odbrane sada samo bio snimljen i da takvo nedolično ponašanje vlasti prema novinarima postoji mimo kamera već godinama, kao i da je novinar u takvoj situaciji nemoćan.

Foto: Milica Gvozdenac

Dragana Pećo je govorila i o svojoj situaciji kada joj je obezbeđenje Siniše Malog oduzelo telefon iz ruke i obrisalo snimke.

– Siniša Mali i njegov PR tim na događaje pozivaju samo neke medije za koje se zna da neće postavljati dodatna pitanja, ostali nisu pozvani. Ja sam se neplanirano pojavila tamo i kada sam pokušala da postavim pitanje, meni su oduzeli telefon. Bila sam jako besna tada, ali ti si u takvoj situaciji nemoćan – rekla je Dragana Pećo.

Novinar televizije N1 Miodrag Sovilj kazao je da je Gašić čovek koji sa pozicije moći prilazi ženi, ali da je to i slika medijske scene. On je podsetio i da su mediji ipak otišli na konferenciju ministra odbrane iako je bilo govora da će je bojkotovati.

– N1 je bojkotovao, ali to nije dovoljno, ako samo jedan medij ode sa događaja i odbije da izveštava, ništa nismo uradili – rekao je Sovilj.

Predsednik NDNV-a i urednik VOICE-a, Dinko Gruhonjić, kazao je da se takva vrsta solidarnosti ni ne može očekivati jer u medijskom svetu ima puno nenovinara.

– Ne može biti solidarnosti, kad mi nismo utvrdili ko su novinari. Izvinite, ali ja kolege iz “Informera” ne smatram kolegama – rekao je Gruhonjić i dodao da je podtekst Gašićevog komentara odnos prema ženama, ali i novinarima, te da je trebalo da se i novinarima uputi izvinjenje.

Učesnici tribine bili su saglasni u stavu da novinari ne smeju da ćute o svojim pritiscima i da prihvataju takve tretmane već da izađu u javnost, kažu da su pritiskani i jave se policiji.

– Najgore što možete da uradite kada vam neko preti jeste da ćutite. Ako jednom pristanete na poslušnost, trasirali ste put u propast – posavetovao je Dinko Gruhonjić studente novinarstva.

Miodrag Sovilj, Dragana Pećo i Dinko Gruhonjić govorili su na tribini „Događaj od neprocenjivog značaja“ u okviru promocije studentskog lista „Žurnalist“ u Omladinskom centru CK13.

Nema komentara

Napišite komentar