Otegao se život

autor: Snežana Vukašinović 0

„Preko ubijanja ljudi, zlo i gore od njega se lože da bi nastao haos kakav se teško zamisliti može”, stihovi su koje je Nebojša Popović iskoristio da metaforično opiše svoju knjigu „Kako smo dospeli dovde – Sećanje 1935-2015”.

Autor je govorio o zlu i gorem od zla kao definiciji današnjeg stanja u našem društvu i države u kojoj živimo, osvrćući se na sopstvene dogodovštine i loše stvari koje su mu se desile, čime je pojasnio izvučenu tezu „Otegao se život”.

Novinar i kolumnista Teofil Pančić istakao je da je autobiografski sloj knjige najzanimljiviji.

– Autor paralelno sa autobiografskim stvara priču o jugoslovenskom društvu. U ovim memoarima se vidi jedan kontinuitet strasti traganja za slobodom– da čovek pokuša da ostavi svet u makar malo boljem stanju nego pre – rekao je Pančić napominjući da je i sam autor bio levičar, ali ne, kako Pančić kaže „nominalni levičar”, već čovek koji je govorio o vrednostima levice kao o višim vrednostima.

Istoričarka Branka Prpa je istakla da su političke teme kojima je knjiga prožeta, i teme poput socijalizacije, pobune na rubu slobode, vrtlogu populističkih revolucija, srpskom kapitalizmu, prepoznatiljive u kontekstu Jugoslavije.

– Kako je moguće da se sruši jedna država na način luđačke prakse, da je sruše komunisti koji su u jednom trenutku odlučili da se raziđu – rekla je Prpa naglasivši da je Popov bio svetionik u njenom ličnom razvoju na čemu mu je zahvalna.

Knjiga „Kako smo dospeli dovde – Sećanje 1935-2015” promovisana je sinoć u SKCNS Fabrika. Ovo je bila treća, i po autorovim rečima, poslednja promocija, a pre toga je predstavljena u Zrenjaninu, mestu gde je Popov rođen, i u Beogradu.

Nema komentara

Napišite komentar