Onlajn do znanja

autor: Snežana Vukašinović 0

Zainteresovani za proširenje svog znanja i oni koji žele da iz određenih oblasti steknu novo znanje, u mogućnosti su to da urade potpuno besplatno uz edukativne onlajn kurseve. Jedan od takvih sajtova je Kursera.

Kursera je sa radom počela u aprilu 2012. godine. Njeni osnivači su Dafni Koler, profesorka na Stanford univerzitetu sa Odseka za informatiku, i Endru Ng, vanredni profesor na Katedri za računarstvo i Odeljenju za elektrotehniku na istom univerzitetu. Pored Stanforda, osnivanju su pomogli i Prinston, Univerzitet u Mičigenu, Pen univerzitet iz Pensilvanije, da bi danas Kursera brojala 140 univerzitetskih partnera iz 28 država.

Kursevi pokrivaju razne oblasti od ekonomije, istorije, umetnosti, preko informatike do farmacije, tako da za svakoga postoji nešto što ga može zainteresovati. Prednost Kursere jesu profesori sa najpoznatijih i najčuvenijih univerziteta, kako iz Amerike gde je Kursera i nastala, tako i sa prestižnih univerziteta iz Francuske, Kine, Rusije, Nemačke, Italije i ostalih 22 države sa kojima Kursera sarađuje. Sa druge strane, postoji i mala začkoljica, za one kojima je engleski jezik problem, trebalo bi da znaju da je to jezik na kom se sluša i polaže velika većina kurseva.

Svaki kurs podrazumeva gledanje snimaka predavača, nedeljne testove i projekte, te na kraju kursa polaganje završnog testa i dobijanje sertifikata koji vam može omogućiti veću šansu na poslovnom tržištu. Sve što vam je potrebno jeste vreme koje ćete izdvajati na nedeljnom nivou, prema onome što su polagači rekli ne više od 10 sati nedeljno, da bi se temeljno savladalo gradivo. Kursevi traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, a sertifikat se skine sa interneta u PDF formatu.  

Nema komentara

Napišite komentar