Održana tribina Saveza antifašista Srbije

autor: Dušan Kovačević 0

Viši sud u Beogradu najavio je da bi 14. maja mogao da donese odluku o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihajlovića kojom bi se, ako odluka bude pozitivna, poništila presuda iz 1946. godine kojom je Mihajlović osuđen na smrt streljanjem.

foto: luptaanticapitalista.com

Članovi Saveza antifašista Srbije, koji su u Skupštini Vojvodine organizovali tribinu na ovu temu, nezadovoljni su samom činjenicom da ovaj sudski postupak postoji, te da se u njemu zanemaruje uloga Draže Mihajlovića u Drugom svetskom ratu, već se donosi ocena o ispravnosti suđenja Mihajloviću.

Redovni profesor Fakulteta za pravne i poslovne studije Duško Radosavljević ukazao je na to da je suđenje Mihajloviću izvađeno iz istorijskog konteksta u kome se dešavalo.

– O istorijskim događajima moramo pričati tako što ćemo ih staviti u kontekst u kojem su se dešavali. Ako bi čačkali po ispravnosti suđenja sud u Nirnbergu nije bio ispravan – rekao je Radosavljević.

On je kazao da bismo tako „doveli u pitanje i da li je suđenje Ajhmanu ispravno“, te navodi  primer SS oficira Adolfa Ajmana kojeg je 1960. godine izraelska tajna služba Mosad, kidnapovala u Argentini te ga dovela pred sud u Izraelu i osudila na smrt.

Član predsedništva Saveza antifašista Srbije Aleksandar Sekulović nije zadovoljan ni samim Zakonom o rehabilitaciji koji je donesen 2006. godine kada je i podnesen zakon za rehabilitaciju Mihajlovića.

– Ja smatram da je Zakon o rehabilitaciji jedna pravna nakarada, ali ni po tom nakaradnom Zakonu o rehabilitaciji nema uslova za rehabilitaciju Draže Mihajlovića – izjavio je Sekulović.

Završne reči predlagača rehabilitacije sud je zakazao za 12. maj čime će se završiti ovaj pravni proces nakon čega će se sud ubrzo doneti odluku o ovom predlogu.

Nema komentara

Napišite komentar