Održan antifašistički skup u Novom Sadu

autor: Nenad Pejak 0

Veliki antifašistički skup ,,Građanski otpor fašizmu“ održan je ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) povodom nedavnih napada na pekare i poslastičarnice čiji su vlasnici Albanci.

Sa terase NDNV-a održani su govori Željka Stanetića iz Vojvođanskog građanskog centra, Marije Perkovic iz udruženja ,,Žene u crnom“ i Teofila Pančića, novinara, kritičara i kolumniste. Skup je vodila Tatjana Tucić iz Centra za regionalizam.

Predstavnik Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić poručio je okupljenima da fašizam u Novom Sadu prepoznaje svakodnevno „jer Kulturni centar Novog Sada vodi čovek koji je u svađi sa umetnošću i kulturom, jer je romskom paru oduzeto dete zato što nije bilo dovoljno tamno, jer su oterani mladi stranci i razbijani prozori Omladinskog kluba CK13“.

- U poslednje vreme fašizam je prosipan sa stranica novina, iz glava raznih političara, a onda se preselio na radnje naših komšija. Zato ja danas nosim majicu sa natpisom ,,Ne diraj mi komšiju” i to je moja osnovna poruka sa skupa -  takođe je poručio Stanetić.

Novinar Teofil Pančić je izjavio da ne veruje da vlast i opozicija iskreno stoje iza antifašističkih vrednosti:

- Ne verujem njihovom deklarativnom i ulickanom antifašizmu, koji nije potkrepljen sopstvenom biografijom, ne verujem antifašizmu četničkog vojvode, ni čoveka koji je izjavljivao da za jednog našeg treba ubiti 100 njihovih, ko god bili naši i njihovi.

Predstavnica organizacije ,,Žene u crnom” Marija Perković smatra da vlast i opozicija ,,vitlaju” nacionalističkom ideologijom uz pomoć crkve i time osnažuju profašističke snage, koje ugrožavaju ljude drugačijeg imena, seksualnosti, boje kože, vere i političkog opredeljenja.

Takođe je upozorila da je za napade na Albance u Vojvodini kriv kapitalizam:

- Da li imamo dovoljno smelosti da kažemo da je fašizam dete kapitalizma? Ko ne želi da govori o kapitalizmu, mora da ćuti i o fašizmu. Da li imamo smelosti da izaberemo demokratski socijalizam?

Posle govora, učesnici skupa održali su šetnju od Zmaj Jovine ulice do Spomenika žrtvama racije. U toku šetnje desio se incident kada su jednom od učesnika skupa u toku šetnje dva mladića otela zastavu Vojvodine, da bi potom pobegli uz nacistički pozdrav.

Na kraju šetnje upaljene su sveće i položeno je cveće na Spomenik žrtvama racije. Uprkos lošem vremenu, šetnji je prisustvovalo više stotina ljudi.

Nema komentara

Napišite komentar