Od smrti Dragana Maksimovića prošlo 17 godina, ubice nekažnjene

autor: Z. S. 0

Glumac Dragan Maksimović Maksa preminuo je na današnji dan, 4. februara, pre 17 godina, od povreda koje su mu zadali neonacisti, jer su mislili da je Ciganin.

Nešto tamnija put ili barem pričinjenje tamnije puti, bilo je dovoljno grupi rasista da u sred dana na Zelenom vencu, 17. novembra 2000. godine, isprebijaju Maksimovića. Poslednji, smrtni udarac čopora skinsa, stigao ga je dva meseca kasnije kada je podlegao povredama.

Oni koji su prisustvovali prebijanju Maksimovića, nisu su se suprotstavljali. Javnost je takođe bila tiha kada se saznalo za smrt ovog glumca.

Ubice nikada nisu odgovarale za zločin, a policija je njihov identit počela da utvrđuje tek 2016. godine. Spomen-ploča sa njegovim imenom, koja je postavljena 2006. godina, pet godina kasnije je oskrnavljena fašističkim simbolima.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine. Za života je zabeležio niz poznatih uloga u filmovima “Petrijin Venac”, “Vreme čuda”, “Šmeker”, “Poslednji krug u Monci”, “Nož”, “Crni bombarder”, “Lepa selo, lepo gore”. Igrao je u serijama kao što su “Otpisani”, “Priče iz majstorske radionice”, “Otvorena vrata”, a ljubitelji teatra ga pamte po komadima “Sarajevski atentant”, “Britanik”, “Lenjin, Staljin, Trocki”, “Kraj partije”, “Maksim Crnojević”.

Nema komentara

Napišite komentar