O psima i ljudima

autor: Milica Barać 0

U Radio kafeu održano je književno-humanitarno veče pod nazivom O psima i ljudima na kojem su predstavljene knjige Ne ostavljaj me i Šapa u ruci. Učesnici književne večeri bili su prof. dr Ratko Božović, Marijana Rajić, prof. dr Nadežda Ljubojev i Željko Marković.

Na ovom skupu, osim o knjigama, govorilo se i o pravima i zaštiti životinja, zakonskoj regulativi u ovoj oblasti i odnosu ljudi prema životinjama. Govoreći o zlostavljanju životinja, profesor Božović rekao je da je problem u tome što je društvo anemično i što postoji mnogo graničnih situacija.

„Mislim da smo mi u velikoj meri bolesno društvo. Držim da normalan i zdrav čovek ne može da ubije živo biće, ne može da ga muči, ali zato sam siguran da će onaj koji je spreman da ubije iz čista mira psa, u nekakvim okolnostima, pogodnim za sebe i za svoj čin, ubiti i čoveka“, rekao je Božović.

On je dodao da su svi pisci sa kojima je sarađivao tokom rada na knjigama shvatili da je ključno da u pričama prenesu svoja neposredna iskustva o odnosu sa svojim ljubimcima, a ne da prave literarne naracije.

„Svi oni su shvatili da je najvažnije da prenesu svoje iskustvo kojim ćemo reći onima drugima da to iskustvo ima značaj, da spoznaju kakva su to divna stvorenja. Pse mrze oni koji ih ne poznaju“, istakao je Božović.

Predstavnica udruženja Pravnici za zaštitu prava životinja Nadežda Ljubojev istakla je da je problem u tome što životinje nisu subjekti prava, već se tretiraju kao objekti, i dodala da treba raditi na promeni zakona i svesti među građanima.

„Nama je potrebno u ovom momentu da se na sve načine menja svest, da se govori o tome da ustvari ne postoji zaštita prava životinja. Mi ćemo, pošto se menja Ustav, pokrenuti inicijativu da to bude ustavna odredba“, rekla je Ljubojeva. 

Na književnoj večeri dosta pažnje posvećeno je i brojnim slučajevima ostavljanja, sakaćenja i ubistava pasa. Željko Marković je naglasio kako ne postoji ništa što tako ponižava čoveka u odnosu prema psu, kao onaj trenutak kada otvori vrata kola na nekom poljskom putu i izbaci psa. On se osvrnuo i na mnoge nerešene slučajeve zlostavljanja pasa.

„U zemlji pregaženih pasa ja ću se osećati kao slobodan čovek, kao pravi, istinski čovek, onog momenta kada, recimo, prezenteri prekinu Nacionalni dnevnik saopštenjem da je upravo uhapšen zločinac koji je odsekao šape keruši“, izjavio je Marković.

Prisutnima se obratila i predstavnica Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS Marina Brkljačić. Ovom udruženju donirana je hrana za pse koja je prikupljena u toku večeri. U okviru programa čitani su odlomci iz knjiga, a otvorena je i izložba fotografija Sa njima je svet lepši autorke Marijane Knežev.

Serijal O psima i ljudima sastoji se od pet knjiga. Prvu knjigu Božović je počeo da piše nakon smrti njegovog psa. Odlučio je da pozove i druge pisce da mu se pridruže, a na poziv su se odazvali David Albahari, Vuk Drašković, Biljana Srbljanović, Filip David ali i mnogi drugi. Knjigu Ne ostavljaj me napisao je zajedno sa Marijanom Rajić.

Nema komentara

Napišite komentar