Novinarski kodeks prekršilo nekoliko medija

autor: Sanja Kužet 0

Komisija za žalbe Saveta za štampu konstatovala je na javnoj sednici da su određeni mediji prekršili novinarski kodeks. Desetočlana komisija analizirala je 10 tačaka po isključivom parametru da li je prekršen novinarski kodeks, ali ne i čast zakona Javnog informisanja ili bilo kojeg drugog zakona.

Foto: Sanja Kužet

Usvojene su žalbe i konstatovan je prekršaj u pisanju lista Blic, nedeljnika Afera, u dva slučaja na pisanje lista Večernje novosi, kao i na pisanje novinskog portala Srbin.info.

Mnogobrojni okupljeni bili su svedoci ne ustezanja članova komisije da javno iskažu svoje mišljenje na svaku od tema, čak i da se verbalno suprotstave neistomišljeniku. Tema koja je okupirala veliku pažnju i buru različitih stavova jeste žalba Autonomnog ženskog centra protiv lista Blic, u kome se list tereti za stereotip nad ženama kao i za mizoginiju.

– Što se mene tiče, ovde je situacija jasna. Dakle, bilo šta da je stavljeno umesto odrednice „žene” bio bi problem. Pošto su ovde u pitanju muškarci i žene, ovo zaista jeste diskriminacija na rodnoj osnovi, a žalioci imaju osnovu da se žale i na nepotpuno izveštavanje kome fale informacije koje bi mogle da utiču na stav čitalaca, na istinitost teksta gde se sadržaj ne poklapa sa naslovom, što ne sme da bude slučaj, a uz sve to uočavam i kršenje prava na pretpostavku nevinosti. U svakom slučaju mislim da je žalba potpuno osnovana, da postoji mizoginija i diskriminacija – rekla je Tamara Skrozza, članica komisije i predstavnica NUNS-a.

Dodela njenog pozitivnog glasa za povredu novinarskog kodeksa bio je uvod u dalju polemiku i izlaganje argumentovanih mišljenja.

– Ja ću se sa Tamarom delimično složiti, postoji neko kršenje kodeksa, novinarske pažnje. Prosto su poređane činjenice nasumice, izvode se problematični zaključci, a najveći problem je logika u ovom tekstu. Indukcija je klizav teren, da se od jednog flagrantnog primera izvodi opšti zaključak. Ipak, ne bih dala svoj glas za širenje diskriminacije i mizoginije. Ne vidim zašto se ne bi pisalo o ženskom nasilju, ako smo ravnopravni, onda smo valjda ravnopravni i u tome – nadovezala se Marija Kordić, članica komisije i predstavnica Asocijacije medija. 

Sporna i kontraverzna bila je i optužba Gej lejzbejskog info centra nedeljniku Afera, u kome je glavni akter Dragan Marković Palma, koji se u intervjuu pod nazivom „Ja sam protiv pedera, droge, NVO i Hrvata” jasno založio za stav „kako podržati nešto što je protivprirodno”. Velikom većinom izglasan je prekršaj novinarskog kodeksa nedeljniku Afera.

– Ovde je novinar prekršio kodeks i to iz čiste želje da se on prikaže kao istomišljenik Palme.Više izgleda kako je on iskoristio Palmu za svoje stavove, nego kako bi promovisao. Slažem se sa time da je ovde homofobički deo manje važan i manji od celog ovog teksta – rekao je Vlado Mareš, član komisije i predstavnik NUNS-a.

Javna sednica održana u Medija centru Vojvodine u Novom Sadu protekla je u atmosferi kompetentnih, argumentovanih i jasno izloženih ličnih stavova članova komisije. Subjektivnost stopljena sa objektivnim relacijama i jedan medijski kontekst koji se isključivo oslanja na pravdu i dignitet medija.

Nema komentara

Napišite komentar