Novinarska udruženja osudila pretnje upućene Nikoli Radišiću

autor: Beta 0

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su pretnje novinaru Televizije N1 Nikoli Radišiću i zatražili od nadležnih da što pre nađu i kazne počinioce.


Foto: YouTube/ Printscreen

– Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način, a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu kuću etiketiraju kao 'američku' ili 'CIA' televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji 'radi protiv Vlade Srbije', TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red očekivanih – navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Kako navode ta udruženja, Radišiću su u centru grada dve nepoznate osobe, uz pljuvanje, psovale “mater američku” i “izdajničku”.

Radišić je zbog ugrožavanja sigurnosti podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

– Zahtevamo da se počinioci što pre nađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mere i novinarima garantuje bezbednost. Takođe, apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju – dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je to u NUNS-ovoj bazi podataka “Napadi na novinare”, sedmi zabeležni incident od početka godine.

Verbalni napad na novinara televizije N1 osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je od nadležnih zatražilo da pronađu i kazne odgovorne.

– Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali to nezadovoljstvo se ne sme iskazivati uvredama i pretnjama – naveo je UNS.

Nema komentara

Napišite komentar