Novinar Stefan Janjić dobitnik Godišnje nagrade NDNV-a

autor: Darija Stjepić 0

Stefan Janjić, nekadašnji student Žurnalistike u Novom Sadu i pokretač studentskog internetskog magazina Žurnalist, danas asistent na Filozofskom fakultetu, dobitnik je Godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine za izuzetan doprinos borbi za medijske slobode i novinarski profesionalizam.

 

Izvor: Autonomija


Janjić, koji je i urednik portala Fake news tragač koji se bavi dekonstrukcijom lažnih vesti, istakao je da nagradu shvata obavezu uzimajući u obzir ko je sve pre njega bio dobitnik.
 –  Borba protiv dezinformacija u Srbiji predstavlja istovremeno borbu protiv nacionalizma, fašizma, borbu protiv šovinizma, protiv ksenofobije, protiv mizoginije, homofobije, protiv bezobrazluka, protiv korupcije, što ne znači da mi ne reagujemo u onim slučajevima kada grešku naprave i oni koji su na idejno blizu, koji poštuju osnovne ideje demokratičnosti i osnovna načela Kodeksa novinara Srbije ­– naveo je Janjić i dodao da će finansijski deo nagrade u celosti uputiti centru koji pruža pravnu i psihološku podršku ženama žrtvama nasilja Sos ženskom centru.

Nagrada za izuzetan doprinos u odbrani ljudskosti, razboritosti i građanskog dostojanstva, dobio je Boris Dežulović, novinar iz Hrvatske, jedan je od osnivača satiričnog magazina Feral tribjun, kolumnista, pisac, pesnik, satiričar, a nagrade su dodeljene na svečanosti povodom 30. rođendana tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

 – Fascinantne sposobnosti da čitaoca rastuži i nasmeje do suza, da ogoli do srži nametnute društvene dogme, nacionalne matrice i mitove – ispisujući ih kao karikature ljudske gluposti, snishodljivosti i bestidnosti. Beskompromisno i dosledno – navodi se u obrazloženju nagrade koju je dobio Dežulović.

Predsednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je da je to novinarsko udruženje u proteklih 30 godina ostalo verno svojim principima i branilo čast profesije. On je naveo da je NDNV pokrenuo Medija hab (Media Hub) koji će biti mesto za debate, treninge i medijsku produkciju, a uspeli su i da opreme i zajednički co-working prostor, namenjen novinarima, u novim prostorijama NDNV-a.

– Uspeli smo da okupimo jednu ekipu mlađih novinara koji će svojim predlozima, verujemo, unaprediti NDNV i postaće pravi izvor energije za posao koji je pred nama. U februaru započinjemo naš prvi pripravnički program, 20 mladih novinara će dobiti priliku da radi za naše medijske portale, ali i za naše partnere u drugim medijima civilnog društva. Jer posla imamo sve više, a novinara sve manje – naveo je Šinković.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film  “Trideset godina drugačiji” autora Darka Špera, u kojem je ispričan istorijat NDNV-a, a predstavljena je i kampanja donacija medijima čiji je osnivač NDNV, portalima Autonomija, Autonomija na mađarskom jeziku i VOICE. Na sajtu donations.ndnv.org od sada, pored jednokratnih donacija, uvedena je i opcija pretplate, odnosno trajnog naloga.

 – Na poslednjoj liniji odbrane – Ima nas! – poručili su predstavnici NDNV-a na kraju svečanosti.


Izvor: Autonomija

Nema komentara

Napišite komentar